Tarihçi yazar Andrey Gonçarov, Anohin’in Türkiye göreve gönderildiğini yazdı. Yazar, “Atatürk’ün talimatıyla 1935 yılında Ankara’da uçuş okulu Türkkuşu kuruldu. Okulda planör, paraşüt ve pilot eğitimi veriliyordu. Atatürk, Türk pilotlarının yetiştirilmesi için Sovyetler Birliği’nden uzman isteğinde bulundu. Moskova, Atatürk’ün ricasına yeşil ışık yakarak 11 Nisan 1935 yılı tarihinde Türkiye’ye Anohin’i gönderdi” dedi.
SOVYET PİLOTU 5 YILDA YÜZLERCE TÜRK PİLOTUNU YETİŞTİDİ
Gonçarov’a göre, Sovyet pilotu Anohin’in Türkiye’de görev süresi için 3 ay zaman öngörülüyordu. Fakat Türkiye, Anohin’in çalışmalarını beğenerek daha fazla kalması için ısrar etti. Ankara’da yapılan resepsiyonda Atatürk’ün pilot Anohin’le bir araya gelerek uçakçılık ile ilgili görüş alışverinde bulunduğu ve pilotu büyük ilgiyle dinlediği ifade edildi.
SABİHA GÖKÇEN'İ DE ANOHİN YETİŞTİRDİ
Yazara göre, Anohin 5 yılda Türkiye’de yüzlerce Türk pilot yetiştirdi. Bu öğrencileri arasında dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen de vardı. Yazar, pilotun eşi Ratsenskaya’nın da Türkiye’ye göç ettiğini yazıyor. Yazar, “1940 yılında görev süresi biten Anohin ailesine Türkiye’de kalmaları için ev ve iyi çalışma koşulları teklif ediliyor” ifadelerini kullandı.
Anılarını Rus televizyonuna paylaşan eşi Ratsenskaya, “Türkler çok güzel halk. Bize karşı çok iyi davranıyorlardı. Bize kalmamız için ev, toprak, çok şey önerdiler. Ama bizim için vatanımız daha önemli idi” diye Moskova’ya dönme kararı aldıklarını belirtti.
Ratsenskaya, o dönem Sovyet rejiminde başlatılan tutuklamalara da işaret ederek Atatürk’ün daveti sayesinde eşi Anohin’in hayatının kurtarıldığına dikkat çekiyor.
Gonçarov, faaliyetlerinden dolayı Türkiye’nin Anohin’i altın madalya ile ödüllendirdiğini yazıyor.
Daha sonra İkinci Dünya Savaşı’na katılan Anohin, Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası ile de ödüllendirilmişti.