Avrupa Birliği (AB) kasım ayında varılan uzlaşı sonrası Suriyeli olan mültecilere belli koşullarda çalışma izni verilmesini düzenleyen başbakanlık genelgesi yürürlüğe girdi. Türkiye'nin Avrupa'ya gelen göçmen sayısını azaltmasını bekliyor. Varılan uzlaşı sonrası bazı AB yetkililerinin Türkiye'nin attığı adımlardan memnun olmadıklarını açıklaması üzerine, 11 Ocak tarihindeki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda sığınmacılara çalışma iznini öngören düzenlemenin hazırlanması kararlaştırılmıştı.
YÜZDE 10'U GEÇMEME ZORUNLULUĞU
Geçen ay düzenlemenin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş şunları söylemişti: "Öncelikli olarak geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden altı ay sonra çalışma izni için başvurabilecek. Sığınmacılar sadece ikamet ettikleri illerde çalışma iznine kavuşabilecek. Onları sınırlandırmanın bir başka koşulu da çalıştıkları işyerindeki işçi sayısının yüzde 10'unu geçmeyecek olmaları."
TARIMDA VALİLİK İZNİ GERECEK
Düzenleme geriye dönük olarak dört haftalık sürede açık bulunan işyerleri için geçerli olacak. Geçici tarım işlerinde çalışan Suriyeli sığınmacıların izinleri ise, kotayla değil, valilik izniyle belirlenecek. Suriyeli sağlık görevlileri ve eğitimciler için ise Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın görüşlerine başvurulabilecek.
Çalışma izni verilen Suriyeli sığınmacılar Türk vatandaşlarının sahip oldukları sosyal güvenlik haklarını da kullanabilecekler. Ankara, Ocak ayında Suriyeli sığınmacıların yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirici düzenlemeler yaparak yasadışı göçün önüne geçecek adımlar atacağını duyurmuştu. Türkiye, toprakları üzerinden Avrupa'ya geçen göçmen sayısını sınırlama karşılığında mali destek, Türk vatandaşlarına vize kolaylıklarının sağlanması ve üyelik sürecinin canlandırılması için AB ile kasım ayında anlaşmıştı.