'ÜLKELERİN EGEMENLİĞİNE SAYGI DURMAK BİR GEREKLİLİKTİR'
Medvedev ayrıca, kara birliklerinin gerçekten sevk edilmesi durumunda ise bunun, daha fazla ölüme sebep olabileceğini ve Suriye krizine siyasal çözüm bulunması ihtimalini zayıflatabileceğini belirtti: "Kara operasyonu, Suriye'de zaten karmaşık olan durumun daha fazla karmaşıklaşmasına neden olabilir. Biz, terörle mücadelenin uluslararası hukuka ve BM Güvenlik Konseyi kararına dayanması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca krizde olan her ülkenin egemenliğine saygı duyulması bir gerekliliktir."
'NATO VE AB, RUSYA'YA ESKİDEN OLDUĞU GİBİ YAKLAŞMALI'
Başbakan Medvedev, NATO ve AB'nin Rusya ile eski işbirliği formatına geri dönmesi gerektiğini belirtti.
İşbirliğinin karşılıklı saygı ve çıkarlara dayanması yönünde görüş belirten Medvedev, "NATO ve AB'deki partnerlerimizin Rusya ile eski işbirliği formatına geri dönmeleri sadece gerekli değil aynı zamanda da zorunlu. Elbette işbirliği, karşılıklı saygı çerçevesi üzerine inşa edilmeli. Biz işbirliğini hiçbir zaman reddetmedik ancak NATO ve AB'li partnerlerimiz için aynı söylenemez" dedi.
'NATO, RUSYA'YI ŞEYTANLAŞTIRMAYI TERCİH EDİYOR'
Diğer taraftan Medvedev, NATO'nun Rusya ile uzlaşma yapmak yerine cepheleşmeyi tercih ettiğine değindi.
Rusya Başbakanı, "NATO'daki meslektaşlarımız, cepheleşmeden siyasi kazanım elde ediyor. Rusya'yı şeytanlaştırmak ve yaşanan gelişmeleri Rusya'ya yüklemek, Avrupa güvenlik sistemi içindeki ciddi sorunları ve Avrupa'nın günümüzde yaşanan krizlerdeki payını kabullenmekten daha kolay" diye konuştu.
'DAHA FAZLA ÜLKENİN ÇATIŞMALARA ÇEKİLMESİNİ ÖNLEMELİYİZ'
Medvedev, Ortadoğu'da çatışan ülkelerin sayısının giderek arttığını ve buna bir son verilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
"Rusya, Suriye krizinin başından beri tüm farklılıkları bir kenara bırakıp IŞİD'e karşı birleşme çağrısı yapıyor. Ancak bu çaba, ABD ve müttefiklerinin hırsları nedeniyle heba oldu" diye devam eden Medvedev, "Ortadoğu'da çatışma içine çekilen ülkelerin sayısı giderek artıyor. Buna son vermek zorundayız. Avrupa'daki sığınmacı krizi Ortadoğu'daki yıkıcı çatışmalar nedeniyle tırmandı" ifadelerini kullandı.
'SIĞINMACILAR İÇİN AB'YE YARDIMA HAZIRIZ'
Rusya Başbakanı, sığınmacıların kabulü konusunda ülkesinin sahip olduğu deneyimi AB ile paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti ve "Rusya da sığınmacıları kabul ediyor. Bir milyondan fazla kişinin Ukrayna'dan kaçıp Rusya'ya geçtiğini hatırlamak yeterli olacak. Sığınmacı kabulü konusunda büyük deneyime sahibiz ve bunu AB ile paylaşabiliriz. Biz de sığınmacı akışını durdurmak istiyoruz. Bununla ilgili olarak AB'ye teklifimizi ilettik" diye konuştu.
'AB'NİN EN BÜYÜK HATASI İZLEDİĞİ SIĞINMACI POLİTİKASI'
AB'nin sığınmacı politikasını eleştiren Medvedev sözlerini şöyle sürdürdü: "AB'nin sığınmacı politikası başarısız oldu ve bu AB'nin yaptığı en büyük hataydı. AB artık sığınmacı akışını kontrol edemiyor. Kulağa hoş gelmeyebilir ancak bu durum, insani felaketin önünü açacak."
'BATI, RUSYA'YI İKİNCİ SINIF ÜLKE OLARAK GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR'
Bu arada Rusya Başbakanı, Batılı ülkelerin Rusya'yı eşit bir partnerden ziyade bölgesel öneme sahip 'ikinci sınıf' ülke olarak göstermeye çalıştığının altını çizdi.
Birçok ülkenin Rusya'nın pozisyondan hoşnut olmadığını düşünen Medvedev, şu ifadelerini kullandı: "Bu normal. En önemli nokta, bizim bir pozisyonumuzun olmasıdır. Maalesef Batılı meslektaşlarımız buna alışamadılar. Jeopolitik ve ekonomik çıkarları olan Rusya bunu hak etse de bizimle eşit partner gibi ilişki inşa etmek yerine bizi 'ikinci sınıf ülke' ya da en iyi ihtimalle 'bölgesel güç' olarak göstermeye çalışıyorlar."
'ASYA VE LATİN AMERİKA, AB'NİN YERİNİ ALACAK'
AB'nin Moskova'nın meşru çıkarlarını görmezden gelmeye devam ettiğine dikkat çeken Medvedev, "AB bu tutumuna devam edebilir. Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği pazarında Asya ve Latin Amerika da dahil diğer ülkelerdeki partnerlerimiz AB'li işletmelerin yerini alacak" dedi.