RİA Novosti'ye demeç veren Orlov, "Ukrayna krizinin altında yatan dinamiklerin farklı olduğunu düşünüyoruz. Bence Fransa ve genel olarak Batı, krizin iç yüzünü anlamıyor. Bununla birlikte Kırım'ın kopuşunun ve Donbass'taki isyanın, Ukrayna'daki Rusların ve Rusça konuşan nüfusun milliyetçi güçlerin anayasaya aykırı bir biçimde iktidara gelmesi karşısında verdiği doğal ve zorunlu bir tepki olduğunu kabul etmek istemiyorlar" dedi.
'RUSYA VE FRANSA ÇÖZÜM İÇİN AKTİF ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR'
Moskova ve Paris yönetimlerinin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın inisiyatifiyle kurulan Normandiya Dörtlüsü formatı kapsamında çözüm için aktif olarak çalıştıklarını belirten Rus diplomat, şöyle devam etti: "Rusya ve Fransa, Donbass'ın BM Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanan Minsk anlaşmalarına uygun biçimde daimi olarak özel statü kazanması konusunda ortak görüşe sahip."
ÖZEL STATÜ YASASI 2015'İN SONUNA KADAR ÇIKMALIYDI
Ukrayna'nın güneydoğusunda barış sağlanmasına yönelik çeşitli önlemlerin alınmasını öngören Minsk anlaşmalarının ilki 5 Eylül 2014'te, ikincisi ise 12 Şubat 2015'te imzalanmıştı.
12 Şubat 2015'te imzalanan Minsk-2 Anlaşması'nın 11. maddesinde '2015 sonuna kadar Donetsk ve Lugansk'a özel statü tanıyan daimi yasanın kabul edilmesi kararlaştırılmıştır' ifadesi yer alıyor.
2015 yılı içinde Minsk anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen Ukrayna'nın 2016'da verdiği sözleri tutmasıyla Ukrayna'nın doğusundaki krizin sona erebileceği belirtiliyor. Bu doğrultuda Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna'dan oluşan Normandiya Dörtlüsü'nün liderleri, 2015'in sonuna kadar uygulanması ve yürürlükten kalkması planlanan Minsk-2 Anlaşması'nın 2016 yılında da geçerli olmasına karar vermişti.