Aftenposten’ın haberine göre Kampesæter, geçen yıl gazetenin İstanbul bürosunu açıktan altı hafta sonra kalıcı akreditasyon ve oturma izni başvurusunda bulundu ancak ret yanıtı aldı. Buna benzer bir olayı en son 1971’de yaşadıklarını belirten Aftenposten, Türk yetkililerin gazeteye konuyla ilgili bilgi vermediği ya da herhangi bir yazılı açıklama yayınlamadığı duyurdu.
No press card from #Turkey. They said change the correspondent — @Aftenposten changed the base #pressfreedom pic.twitter.com/aXN2ia74Ce
— Silje Kampesæter (@SiljeK0210) 8 Şubat 2016
‘KABUL EDİLEMEZ’
Kalıcı temsilcilik açtıkları Rusya ve Çin’de böyle bir tepkiyle karşılaşmadıklarını belirten gazete, NATO üyesi Türkiye’de temsilcilik açmalarına izin verilmemesini ‘kabul edilemez’ olarak niteledi.
Elde ettikleri bilgileri göre Türkiye’nin ret kararının Kampesæter’in Kürt olan sevgilisiyle ilgili olduğunu kaydeden gazete, Norveçli gazeteci ile beraber İstanbul’a yerleşen nişanlısının Almanya doğumlu bir Kürt olduğunu bildirdi.
Aftenposten, Türk yetkililerden konuyla ilgili resmi bir açıklama beklediklerini belirtti. Kampesæter de, gazetenin haberini Twitter hesabından 'pressfreedom' (basın özgürlüğü) etiketiyle paylaştı.