Her şey, Rusya Dışişleri'nin Twitter hesabından ABD'de yayımlanan Collier's dergisinin 1951 tarihli bir sayısının kapağında kullanılan haritanın paylaşılmasıyla başladı.
Twitter mesajında Rus Dışişleri sözcüsü Mariya Zaharova'nın, ABD'nin 'Rus tehdidi' tezini, askeri anlamda Rusya sınırlarına yaklaşmak için bahane olarak kullandığı yönündeki açıklaması yer alıyordu.
#Захарова: К сожалению, Вашингтон продолжает беспардонно раскручивать тезис о «российской угрозе» pic.twitter.com/cSsCUfwykV
— МИД России (@MID_RF) January 29, 2016
Bu mesajla paylaşılan ve olası bir üçüncü dünya savaşının sonuçlarının kurgulandığı Collier's haritasında ise 'işgal güçlerinin' Moskova'yı ele geçirdiği görülüyordu.
ABD'nin Rusya Büyükelçiliği sözcüsü Will Stevens ise bu iletiden başka bir 'mesaj çıkardı.' Harita 1952-1955 yılları arasında belirsiz bir zamana gönderme yapmasına karşın, Stevens, haritada Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olarak gösterildiğine 'dikkat etti' ve şunları yazdı: "Rus Dışişleri Kırım'ın ilhakının meşru olmadığını tanımış ve Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermiş."
Our colleagues @MID_RF have recognized the illegality of the attempted annexation of Crimea & returned it to Ukraine pic.twitter.com/4RFaRskTV0
— Will Stevens (@WBStevens) January 29, 2016
Bunun üzerine Rusya'nın ABD Büyükelçiliği sözcüsü Yuriy Melnik, Stevens'a şu yanıtı verdi: "Ciddi misiniz? Collier's kapağı 27 Ekim 1951'den. Haritada belirsizlik var ama (dönemin) tavrını yansıtıyor."
.@WBStevens, seriously?! It's the cover of Collier's on Oct 27, 1951. Map still inaccurate, but shows the attitude. pic.twitter.com/DxL3DXPTRA
— Yury Melnik (@yury_melnik) January 29, 2016
Stevens ve Melnik'in sonraki birkaç Tweet'i ise şöyleydi:
Stevens: "İlginç bir biçimde harita 1951'den önce yayımlanmış, yani Kruşçev Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermeden önce."
.@PskovMid interestingly, this map was published in 1951 — before Khrushev returned Crimea to #Ukraine. pic.twitter.com/H3YrWSNfvA
— Will Stevens (@WBStevens) February 1, 2016
'COĞRAFYA SORUNU KRONİK BİR HÂL Mİ ALDI?
Melnik: "Belli ki bazı ABD Dışişleri, Kırım tarihi için bir alternatif öneriyor. 'Coğrafya' sorunu kronik bir problem hâline mi geldi?"
Bunun ardından, "Belki de size okulda Sovyet tarihi öğretmediler. 1954. Sovyet liderliği Kırım'ı Ukrayna'ya geri verdi" yazan Stevens, bu iletisine bir gazete kupürü iliştirdi.
.@yury_melnik Maybe they didn't teach you Soviet history in school?— 1954- Supreme Soviet returns Crimea to Ukraine pic.twitter.com/N7RuaxXz0Y
— Will Stevens (@WBStevens) February 2, 2016
Ancak Stevens mesajındaki kelime seçiminde hata yaptı. Zira paylaştığı gazete kupüründe, 'devretmek' ya da 'transfer etmek' anlamına gelen Rusça 'peredaça' kelimesini kullanılmıştı.
'GOOGLE TRANSLETE BİLE ARADAKİ FARKI ANLIYOR'
Nitekim buna dikkat çeken Melnik, düelloya son veren şu iletiyi paylaştı: "Devretmek, geri vermek değil. Google Translate bile aradaki farkı anlıyor."
Kırım 1784-1954 yıllarında Rusya'nın parçasıydı. Kırım 1954'te ise dönemin Sovyet lideri Nikita Kruşçev tarafından Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmişti.
.@WBStevens — Transfer, not return. Even Google translate gets it. pic.twitter.com/1DPW308VYO
— Yury Melnik (@yury_melnik) February 2, 2016