İspanya'da 20 Aralık 2015'te yapılan genel seçimden ikinci büyük parti olarak çıkan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kral’ın Parlamento Sözcüsü Patxi Lopez tarafından okunan açıklamasında “Başbakanlık için Pedro Sanchez Perez- Castejon’u öneriyorum” ifadesi yer aldı.
Documento en el que el S.M. el Rey propone a @sanchezcastejon como candidato a la #investidura @CasaReal pic.twitter.com/2MFQjjfh4y
— Congreso (@Congreso_Es) 2 Şubat 2016
Sanchez de "Teşekkürler Majesteleri, kabul ediyorum" diyerek hükümeti kurma yetkisini kabul etti.
Sanchez, düzenlediği basın toplantısında hükümeti kurmak için siyasi partilerle müzakerelere bugün başlayacağını duyurdu. "İspanya, reformcu ve ilerici siyasetleri teşvik ederek, sakinlikle ve diyalogla yönetilebilir" diyen Sanchez, diğer siyasi partilerle yapacağı müzakerelerde bakanlıkların dağılımlarının değil ülkenin ihtiyacı olan reformcu önerilerin konuşulacağını savundu. Aynı zamanda PSOE'nin üst düzey yöneticilerinden olan Lopez de Sanchez'in hükümeti kurma müzakerelerinin 1 ay alabileceğini söyledi.
Le pido a los partidos que abandonen los vetos y hablemos de lo que nos une: de cambio y progreso @sanchezcastejon pic.twitter.com/Zg4UmM1Abe
— PSOE (@PSOE) 2 Şubat 2016
İspanya'da 2011-2015 yılları arasındaki son yasama döneminde iktidarda olan sağ görüşlü Halk Partisi (PP), 20 Aralık'taki genel seçimleri kazansa da tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememişti. Ülkenin yürürlükteki Başbakanı ve PP lideri Mariano Rajoy, ilk tur görüşmelerinin ardından Kral 6. Felipe'nin yaptığı hükümeti kurma teklifini ‘henüz diğer siyasi partilerden destek alamadım’ gerekçesiyle reddetmişti.
RAJOY: PSOE DİYALOG DAHİ KURMUYOR
Bu arada Rajoy dün düzenlediği basın toplantısında, PSOE ve Ciudadanos partileriyle büyük koalisyon kurma önerilerinin devam ettiğini ancak PSOE'nin 'bırakın anlaşmayı kendileriyle diyalog bile kurmak istemediğini' söyledi.
Önceliklerinin ulusal egemenlik, ulusal birlik, İspanyolların eşitliği, Avrupa modeli ve euro para biriminin korunması, ekonomik kalkınma ve işsizlikle mücadele olduğunu vurgulayan Rajoy, seçimden sonra oluşan ülkedeki siyasi tabloda bu hedeflerin sadece PP'nin önderliğinde PSOE ve Ciudadanos ile kurulacak bir hükümet ile gerçekleşebileceğini savundu.
#España necesita un Gobierno estable que genere certidumbre y seguridad. Diálogo y entendimiento son las claveshttps://t.co/q2gY9stw4D
— Mariano Rajoy Brey (@marianorajoy) 2 Şubat 2016
Rajoy, PP-PSOE-Ciudadanos koalisyonuna alternatif tek hükümetin PSOE ve Podemos'un aralarında anlaşması ve daha sonra Katalan ile Bask ayrılıkçı partilerin dışarıdan desteğini almalarıyla kurulabileceğini belirterek, "Ancak ikinci alternatif İspanyolların çıkarları için çok olumsuzdur. Ulusal güvenliği tehdit eder ve radikalleşmeye neden olur. Bunun dışındaki üçüncü ihtimal ise erken seçim ama bu ne siyasi partilere ne ülke ekonomisine ne de İspanyollara fayda sağlar" dedi.