Resmi temaslar için Paris'te bulunan Bakan Bozkır, Senato'daki görüşmeleri öncesi Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. AB ülkelerine gidişte vize muafiyetine ilişkin bir soru üzerine Bozkır, vizelerin bu yıl ekim veya kasım ayında kalkması için tüm çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirtti.
Bozkır, "İleride inşallah Türk vatandaşları, yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği'ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.
Türkiye'nin üzerine düşen 72 yükümlülüğün tamamını mart sonuna kadar yerine getirmeyi planladıklarını ifade eden Bozkır, "Bununla ilgili tüm yasalar ya hazırlandı, ya meclise sevk edildi ya da meclisten geçti. 10 kadar da uluslararası sözleşme var. Bunların dördü geçtiğimiz cuma günü mecliste onaylandı. İki tanesi dış işleri komisyonunda, geri kalanlar da meclise sevk edilmek üzere hazırlanıyor" diye konuştu.
'80 DARBESİNİN BIRAKTIĞI KÖTÜ MİRAS'
Haziran ayında geri kabul anlaşmasını geçici olarak uygulamaya koyacaklarını belirten Bozkır, şunları kaydetti:
"Ekim-kasım aylarında da Türk vatandaşları için vize kalkmış olacak. Burada Schengen bölgesine Türk vatandaşlarının vizesiz girmesinden bahsediyoruz. Bu 36 yıllık sürecin sona erdiği bir ortamdır. Türkiye'nin hak etmediği ve 1980 askeri darbesinin Türk vatandaşlarına bıraktığı kötü miraslardan biri bu şekilde ortadan kalkmış olacaktır."
Vize muafiyetinin Avrupa'da İngiltere ve İrlanda dışındaki ülkeleri kapsadığını hatırlatan Bozkır, "Ama Norveç, İsviçre ve Lichtenstein da Schengen bölgesinin içinde olarak addedilecektir. İleride inşallah Türk vatandaşları yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği'ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.
Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilere de değinen Bozkır, şunları kaydetti:
"Fransa Türkiye için önemli bir ülke. İhracatımız ve ithalatımız yaklaşık 14,6 milyar dolar. Fransa'nın Türkiye'deki yatırımlarını ve Türkiye'nin Fransa'daki yatırımlarını düşündüğümüz zaman 20 milyar dolarlık bir karşılıklı çıkardan bahsediyoruz. Türkiye'ye 1 milyon Fransız turist geliyor. Ayrıca Fransa ile Türkiye özellikle dış politika konusunda AB süreci bakımından da son dönemde aynı resme bakan, birbirini destekleyen iki ülke konumundalar."
‘PARANIN NELERE HARCANACAĞININ LİSTESİNİ PAYLAŞTIK'
Bu konuda AB'nin kendi mekanizmaları içinde bazı anlaşmazlıkların çözümlenmiş olduğuna işaret eden Bozkır, "Şubat sonundan önce bu 3 milyar euro Türkiye'ye verilebilir hale gelecek. Burada Türkiye olarak bu paranın nerelere harcanacağının listesini AB yetkilileriyle paylaştık. Liste üzerinde mutabakat sağlanır sağlanmaz da para Türkiye'ye aktarılacak" ifadelerini kullandı.
Yasadışı göç konusuna değinen Bozkır, Türkiye'nin bu konuda çok önemli çabaları olduğunu belirterek, "İllegal göç, sadece Türkiye'nin veya herhangi bir ülkenin halledebileceği ve onun omuzlarına yüklenebilecek bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu bir insaniyet sorunudur. Almakta olduğumuz önlemlerle bu illegal göç rakamlarında önemli bir düşüş meydana geliyor" şeklinde konuştu.
Bozkır, üçüncü ülkelerden deniz ve kara yoluyla Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarına vize uygulamasının, haftada 40 bin olan Türkiye'ye giren Suriyeli vatandaş sayısını binli rakamlara düşürdüğünü de aktardı.
‘SURİYELİLER ÖNEMLİ BİR GELİRE KAVUŞACAKLAR'
Bakan Bozkır, Suriyelilere Türkiye'de verilen çalışma iznine ilişkin ise, "Türkiye'de Suriyeli kardeşlerimize çalışma izni uygulamasının başlatılmasıyla da hem bu insanlar legal olarak çalışıyor hale gelecekler, hem de asgari ücret Türk vatandaşlarına ödenen neyse ödeneceği için önemli bir gelire kavuşacaklar. Bu da tabii illegal göç temayülünü azaltacak önemli bir gelişme oldu" ifadelerini kullandı.