Sağ partiler, tasarının sistemi daha da adaletsiz hale getireceğini savunurken; sol cenahtan ise tasarının fakirlik ve işsizlikle mücadele eden hükümet politikalarını hedef aldığı eleştirisi geldi.
İSVİÇRELİLER KENDİLERİNDEN EMİN AMA BAŞKALARINDAN ŞÜPHE DUYUYOR
Sputnik Fransa'ya konuşan tasarının hazırlayıcılarından Daniel Straub ise "Batılı ülkelerin çok fazla gelir biriktirdiğine ve ekonominin akıllıca bir şekilde yeniden dağıtılmayı gerektirecek kadar üretken olduğuna inanıyoruz. Böylece İsviçre'deki herkes, hiçbir koşul olmadan temel ihtiyaçlarını karşılayabilir ve yaşamak için gereken minimum miktara sahip olabilir" diyor.
'YENİ SİSTEM İŞLERİ KOLAYLAŞTIRACAK'
Tasarıyı destekleyenlerin bir diğer argümanı da, gelecek olan sistemin her dosyayla tek tek uğraşmak yerine mevcut sosyal yardımlaşma sistemini kullanarak herkese sabit bir ödeme yapılmasının işleyişi kolaylaştıracak olması.
Mevcut yapının durumu zorlaştırdığını ve operasyonel olarak pahalı olduğunu ifade eden Swiss Press Club Başkanı Guy Mettan, ‘herkesin minimum ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayan basitleştirilmiş bir sistem' önerdiklerini söylüyor.
Basit asgari ücretin, devletten alınan sosyal yardımı da azaltacağını savunan Straub da, yeni düzenleme sayesinde, gelecek yıllarda İsviçre halkının ‘işsizliğin tadını çıkarabileceğini' belirtiyor.
'GERÇEKTEN YARDIMA İHTİYAÇ DUYANLAR İÇİN ADİL DEĞİL'
Liberal FDP partisinin başkanı, finansal analist Vincent Arlettaz ise insanların işsizlik ve maaş almaya devam etmek arasında kurdukları bağın, programı etkileyebileceğine dikkat çekiyor:
"Ahlaki açıdan bakınca, işe giderken komşumu izleyebilir ve ona, ‘Bana ödeme yapmak için işe gidiyorsun' diyebilirim; diğer yandan ise tasarı, gerçekten devletin yardımına ihtiyaç duyanlar ve sosyal yardımlaşma katkılarını ödeyenler için de adaletsiz."
'AZ SAYIDA İNSAN DAHA ÇOK ÖDEME YAPACAK'
Arlettaz, tasarının mevcut vergi sisteminin temellerini de yok edeceğini savunuyor ve ekliyor:
"Eğer bu tasarı uygulanırsa, finanse edilmesi için birilerinin daha fazla ödeme yapması beklenecek. Sonuç olarak da az sayıda insan, daha fazla ödeme yapacak, ki bu ahlaki açıdan da sorunlu bir durum. Eğer bir kısım insanın ödeyeceği vergi artırılacaksa, bu insanlar tasarrufların bir kısmıyla birlikte ayrılabilirler ve bu da geri kalanları finanse etmeyi daha da zor hale getirir."
İsviçre'nin en büyük ikinci partisi Sosyal Demokrat Parti milletvekillerinden Jean Christophe Schwaab da tasarının karşıt politikacılar tarafından kötüye kullanılabileceğine ve ücretlerin daha da düşmesiyle sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor:
"Tasarı, genel koşullar çerçevesinde oluşturulmuş ve miktar ya da nasıl finanse edileceğiyle ilgili hiçbir şey söylemiyor. Çoğunluğu sağ kanattan milletvekillerinden oluşan federal hükümet, bundan istediği her şeyi çıkarabilir ve asgari ücret için yeni bir sistem yaratabilir."
Scwaab, ortaya atılan fikrin yarı zamanlı ve geçici işler için de kötü bir çözüm oluşturabileceğine, çünkü asgari ücretin geçerli olmasıyla birlikte işverenlerin çalışanlarına ödediği ücreti azaltabileceğine dikkat çekiyor: "Bu, eş zamanlı olarak emeğin değerini ve çalışanların motivasyonunu düşürecek."
SENDİKALAR 'EN 4 BİN FRANK LAZIM' DİYOR
İsviçre'deki federal hükümet, yetişkinlere ayda 2 bin 500, çocuklara ise 645 İsviçre frankı ödenmesini öngören tasarının referandumda oylanmasını onayladı.
Öte yandan, dünyanın en pahalı ülkelerinden biri kabul edilen İsviçre'deki işçi sendikaları, aylık 4 bin frankın altında bir miktarla geçinmenin ‘bir mücadele' olduğunu belirtiyor.