USAK Sosyal Araştırmalar Merkezi Başkanı Elif Özmenek Çarmıklı, özellikle Suriyeli sığınmacı çocukların göç yolculuğunda karşılaştıkları tehlikeler ve kayıp çocuklarla, mağdur kadınların akıbeti hakkında bilgi verdi.
RS FM'de yayınlanan Dünya Panorama'da konuşan Elif Özmenek Çarmıklı, 10 bin refakatsiz çocuğun Avrupa'ya geçtikten sonra ortadan kaybolmasının sığınmacı krizinin suç boyutunun vahametine dikkati çekti. Göç uzmanına göre, artık işin suç boyutu giderek büyüdü ve kârlı bir iş haline dönüştü.
'İNSAN TİCARETİ VE KAÇAKÇILIĞININ SINIRLARI İÇ İÇE GİRDİ'
Çarmıklı, insan ticareti ve kaçakçılığının sınırlarının artık iç içe geçmeye başladığının altını çizerek, "Suriye krizinde bunu görüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
Elif Özmenek Çarmıklı, sahadaki olaylara örnekler de verdi: "En basitinden bir Suriyelinin işini görmek için aracılara para ödediğini biliyoruz. Çünkü dille ilgili sorunları var, sistemi anlamıyorlar. Bu aracıların daha örgütlü bir halde çalışıp çalışmadıklarını daha tam olarak bilmiyoruz. Yani çocukları ve kadınları istismara yönelik bu suç sarmalı ne kadar geniş ve ne kadar çok boyutlu onu bilemiyoruz. "
'SİSTEM, SUÇUN ARTMASINA ZEMİN SAĞLAYABİLİYOR'
"Mesela kamp dışındaki çocukların sadece yüzde 14'ünün okula gittiğini biliyoruz. Bu çocuklar sokaklarda. Bu bile aslında bir çocuğun suça itilmesi anlamına geliyor. Mesela dilenen çocuklar, genelde onlara refakat eden birileri oluyor ama refakatsiz çocukların da artığını görüyoruz. Ya da erken evlilikler, bunların hepsi suç sarmalını destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor."
'BU SUÇ SARMALININ DENETİMİ ZOR'
"İstismara karşı yaptırımların kesinlikle artırılması gerekiyor. İnsan kaçakçılığı ile bağlantılarının tespit edilmesi gerekiyor. Yani sığınmacılar arasında insan ticareti var mı, nasıl yapılıyor bunun anlaşılması gerekiyor. Ve bu mağdurları korumak için bir sistem oluşturulması lazım. Dolayısıyla yetki ve denetim boyutunda bir takım aksaklıklar var, ancak bu denetimi yapmak o kadar da kolay bir iş değil."
‘SADECE ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİ DEĞİL, AİLELER DE SORUMLU'
Çarmıklı, bu suç sarmalının bozulması için yapılması gerekenleri de şu sözlerle özetledi:
"Örneğin muhakkak düzenli istihdama erişme hakkı sağlanması, yasal durumun yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Kamp dışında yaşayan mültecilere ülke içinde muhakkak güvenli yerleşim alanları bulunması şart. Çocukların nüfusa kaydedilmesi ve okula gönderilmesi lazım. O kadar çok boyutlu ki, sosyal, ekonomik ve politik alanlarda muhakkak bazı adımların atılması gerekiyor."
'AVRUPA ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMELİ'
Elif Özmenek Çarmıklı'nın dikkat çektiği bir diğer konu ise Avrupa'ya düşen sorumluluktu.
Çarmıklı, "En önemlisi de Avrupa'ya gidilebilmesi için yasal yolların açılması gerekiyor. Çünkü bu kriminal durumda en önemli aktörlerden biri de Avrupa. Yasal yolları açmadığı için insanlar canlarını tehlikeye atarak, bilinmeyen bir yolculuğa çıkıyorlar" diye konuştu.