Almanya'nın bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve önlenmesinden sorumlu kurumu Robert Koch Enstitüsü, dün yaptığı açıklamada, aralık ayında 2 kişide Zika virüsü tespit edildiğini duyurmuş ve virüsün yayılmasının ‘çok çok küçük bir ihtimal' olduğu belirtilmişti.
RUSYA: HALKIMIZI ZİKA'DAN KORUYORUZ
Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets, Güney Amerika'nın ardından ABD'ye ve Avrupa'ya geçen Zika virüsünden Rus vatandaşlarının korunabilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığını söyledi.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN ‘OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI'
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Margaret Chan de dün Cenevre'de yaptığı açıklamada Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Komitesi'nin de Zika virüsünün yayılmasını değerlendirmek için 1 Şubat'ta acil bir toplantı yapacağını duyurmuştu.
Zika virüsünün bütün dünyaya yayılmasından endişe ettiklerini belirten Chan, olağanüstü toplantıda salgının ‘küresel kamu sağlığını tehdit eden olağanüstü hal' statüsüne erişip erişmediğine karar verileceğini ifade etmişti.
WHO'nun Amerika kolu PAHO yöneticilerinden Marcos Espinal de Zika virüsünün, Brezilya'daki 1,5 milyon kişi de dahil olmak üzere Amerika kıtasında 3-4 milyon insanı etkileyeceğini söylemişti.
ZİKA VİRÜSÜ KAPAN KADINLARA KÜRTAJ İZNİ TALEP EDİLDİ
Zika virüsünün en çok etkilediği ülkelerden Brezilya'da bir grup aktivist, sosyal bilimci ve avukat, virüsü kapan gebe kadınlara kürtaj izni verilmesi için harekete geçti. Aktivistler yakında bu amaçla yüksek mahkemeye bir dilekçe sunmaya hazırlanıyorlar.
BBC'nin haberine göre, dilekçede virüsün yayılmasından "Aedes aegypti türündeki sivrisineklerin kökünü kazımakta başarısız kalan devletin sorumlu olduğu" öne sürülüyor ve Brezilyalı kadınların izlenen yanlış politikaların cezasını çekmemesi gerektiği kaydediliyor.