Almanya’nın başkenti Berlin’de, Rusya kökenli bir kız çocuğunun, bir grup göçmen tarafından kaçırıldığı, 30 saat boyunca alıkonulduğunu ve tecavüze uğradığı yönündeki haberler basına yansımıştı. Olayı soruşturan Alman polisi, çocuğa karşı zor kullanılmadığı ve çocuğun 20 yaşlarındaki iki kişiyle kendi rızasıyla ilişkiye girdiğini açıklamıştı.
'ÇOCUKLARIMIZ TEHLİKEDE'
Ancak tecavüz haberinin basına yansıması bile Almanya’da yaşayan Rusları tedirgin etmeye yetti.
Stoppt Gewalt gegen Frauen und Kinder: Russen demonstrieren vor Kanzleramt in #Berlin https://t.co/MB27NoRA3x pic.twitter.com/BBrYuwQPQd
— Sputnik Deutschland (@de_sputnik) January 23, 2016
Berlin başta olmak üzere pek çok kentte protestolar düzenleyen Ruslar, protestolar sırasında 'Çocuklarımız tehlikede', 'Şiddete hayır', 'Kadınları koruyun' ve 'Elinizi çocuklarımızdan çekin' yazılı pankartlar taşındı.
'KENDİ İSTEĞİYLE ORTADAN KAYBOLMADIĞI AÇIK'
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a göre de genç kızın kendi isteği ile ortadan kaybolmadığı açık. "Gerçeğin ve adaletin üstün geleceğine inanıyorum" diyen Lavrov, "Umarım (Almanya'daki) göçmen sorunu gerçeklerin örtbas edilmesine neden olmaz ve sorunlar sümenatı edilmez” ifadelerini kullandı.
'SİYASİ İSTİSMAR KONUSU YAPMAYIN'
Lavrov’un açıklamalarını ‘Almanya’nın içişlerine karışmak’ olarak değerlendiren Berlin yönetimi ise Moskova’yı ‘davayı siyasi istismar konusu yapmakla’ suçladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rus makamlarına soruşturmanın sonuçlarıyla yetinmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
'ALMAN POLİTİKACILARI TUHAF BİR DURUMA DÜŞÜRDÜ'
Rusya adına Steinmeimer'in suçlamalarına yanıt, Parlamento’nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev'den geldi.
Для тех, кто понимает, вчера произошло событие, могущее иметь крайне серьезные (или курьезные) последствия. Министр ин…
Posted by Константин Косачев on 27 Ocak 2016 Çarşamba
"Steinmeier, başka bir ülkenin vatandaşının insan haklarına yönelik endişeleri 'Almanya'nın iç işlerine karışmak' şeklinde tanımlayarak belli ki kişisel değil resmi görüşü ortaya koyuyor" diyen Kosaçev, şöyle devam etti: "Steinmeier böyle yaparak Rusya'daki olası bir insan hakkı ihlali karşısında sert tepkiler veren Alman politikacı ve insan hakları savunucularını da tuhaf bir duruma düşürmüş oldu."