İsrail ile Yunanistan arasındaki ilişkilere bir süredir mercek tutan, ‘Türkiye’de Laiklik ve Sol’ kitabının yazarı Özgür Şen, Yalon’un bu açıklamayı Atina’da yapmasının Yunanistan ve Güney Kıbrıs ilişkilerinde ‘diplomatik bir jest’ olduğunu söyledi.
‘IŞİD İHALESİ BİR AKTÖRÜN ÜZERİNE KALACAK’
IŞİD’in bölgedeki pozisyonunu edinmesinde pek çok aktörün rolü olduğunu vurgulayan Şen “İsrail de bu aktörlerden birisi. Bu IŞİD ihalesi öyle ya da böyle birinin üzerine kalacak. En büyük adayın kim olduğunu gören herkes ona göre pozisyon alıyor” değerlendirmesinde bulundu.
IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına gönderildiğinin ve diğer ülkeler tarafından satın alındığının hatırlatılması üzerine Şen, bu petrolün önemli bir miktarının dünya piyasasına kamufle edilerek, farklı kaynaklardan gelen petrolle birlikte servis edildiğini belirtti.
“Irak Kürdistanı tarafından, merkezi hükümetten bağımsız yapılan petrol ticareti bu iş için pek çok açıdan kullanışlı” ifadelerini kullanan Şen “Bu konuda kanıtlar da mevcut. Ama iş tam bu noktada ilginçleşiyor çünkü İsrail tüm petrol ihtiyacının yüzde 75’ini, Irak Kürdistanı’ndan karşılıyor ve bunun için de Türkiye geçiş noktası olarak kullanılıyor. Güney Kıbrıs ve Yunanistan da Kürt petrolünün alıcıları arasında. Bu ticaretin uluslararası kuralları delmek için normal görülemeyecek yöntemlerle yapıldığını da belirtmeliyim. İtalya ve Fransa da Kürt petrolünün alıcıları arasında” dedi.
Bölgede bu ticaretle bağlantısı olduğu iddia edilen ülkelere dikkat çeken Özgür Şen “Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Irak Kürdistanı ve İsrail… Yalnızca Ortadoğu’nun değil, dünyanın haline dair fikir veriyor bence bu liste. Herkesin kendi çıkarlarını düşündüğünü, IŞİD probleminin de göründüğünden ya da hep bize anlatılmak istenenden daha karmaşık olduğunu gösteren karanlık bir tablo bu” ifadelerini kullandı.
‘İSRAİL İLE İLİŞKİLER, SYRIZA’YA DAİR İPUCU’
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon’un açıklamayı Atina’da yapmasına dikkat çeken ve Yunanistan- Güney Kıbrıs – İsrail ilişkilerinin gelişmesine de değinen Şen, SYRIZA hükümetinin ortaklarından ANEL’in İsrail’in ‘kadim dostlarından’ olduğunu ancak ilişkilerin gelişmesinin yalnızca bununla açıklanamayacağını kaydetti.
Güney Kıbrıs’ın doğalgaz araması sırasında üçlü olarak derinleşen ilişkilerin tarihi bir seviyede olduğunu söyleyen Şen “Yunanistan açısından bunun SYRIZA hükümetine nasip olması tarihin bir ironisi değil, SYRIZA’nın siyasi karakterine dair bir ipucu. Tüm dünyada sol, İsrail karşıtlığıyla bilinir ve bunun haklı sebepleri vardır. SYRIZA bu gelenekle ilişkisi olmadığını attığı her adımla gösteriyor. Yunan ekonomisinin çok kötü durumda olması bahane edilerek İsrail ile yakınlaşmak, sosyal demokrat pragmatizmin en kötü örneği olsa gerek. SYRIZA, Yunan halkının değil, Yunan sermayedarlarının çıkarlarına uygun hareket ediyor. Ekonomik ve askeri olarak İsrail ile artan işbirliği bunun göstergesi. Konu İsrail açısından oldukça sade. Bölgenin yalnız ülkesi İsrail hareket alanını genişletecek her türlü adımı doğal olarak atıyor. Yunanistan – Kıbrıs ekseni, Akdeniz’deki varlığını kalıcılaştırıyor İsrail’in” dedi.