Albayrak NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlarken, “Son 10 yılda enerji fiyatlarındaki artışa dayalı doğalgaz fiyatlarında yaşanan yükselişin yerini düşüşe bırakması ile birlikte kısa bir dönem içerisinde enerji fiyatlarındaki düşüşü BOTAŞ ve tüketici üzerine bir indirim olarak yansıtmak için çalışmaya başladık” dedi.
Önemli bir gaz tüketicisi olarak Türkiye'nin dünya piyasalarında gaz fiyatlarındaki yükselmeden dolayı çok ciddi bir maliyet artışı ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Albayrak, "Uzunca bir süre gaz fiyatlarındaki fahiş artışları vatandaşlarımıza yansıtmamak için uzun süre sübvanse ettik" dedi.
'ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TÜKETİCİYE YANSIYACAK'
Albayrak, dünya enerji fiyatlarında düşüşe bağlı olarak doğalgaz fiyatlarındaki düşüşü önümüzdeki dönemde tüketiciye yansıtacaklarını kaydetti.
Haziran 2014'te 115 doların üzerinde işlem gören Brent petrol bu tarihten beri genel olarak aşağı yönlü bir seyir izliyor. Bugün Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 2'nin üzerinde düşüşle 30 doların hemen üzerinde işlem görürken petroldeki sadece 2016'daki değer kaybı yüzde 20'yi aşmış durumda.
Petrole bağlı olarak belirlenen doğalgaz fiyatları BOTAŞ'ın alım maliyetine altı ya da dokuz ay sonra yansıtılıyor.
'AKKUYU'DA BİR SIKINTI YOK'
Türkiye'nin enerji portföyünde nükleer enerjinin de yer alacağına dikkati çeken Albayrak, Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nde bir sorun olmadığını belirtti. Rus muhataplar ile karşılıklı yükümlülükler çerçevesinde herkesin sorumluluklarını yerine getirdiğini anlatan Albayrak, şunları kaydetti:
"Akkuyu'da yatırım süreci devam ediyor. Bizden yana da bir sıkıntı yok. Türkiye'nin enerji miksine nükleerin dahil olmasıyla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bakanlığımız döneminde bunu da sistemli bir şekilde devam ettireceğiz. Üçüncü nükleer santralin yeriyle ilgili 18-19 kriterinin karşılanması lazım, Türkiye haritası içerisinde bu kriterlere dayalı en uygun yeri seçmek lazım. Bugünden yarına karar verilecek bir konu değil, ama üçüncü nükleer santralin yeri için ihtimallerin 8-10 bölgeye kadar daraltıldığından bahsedebiliriz. Enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Tek bir kaynaktan karşılanması mümkün değil. Doğru bilinen çok yanlış var bunları halkımıza anlatmak lazım."