Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yıllık basın toplantısında 2015'te takip edilen dış politikanın sonuçlarını değerlendirdi. Lavrov'un Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için gösterilen çabalara ve Ukrayna'nın doğusundaki krize de değindiği basın toplantısını 420'den fazla gazeteci izledi.
Lavrov'un konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:
'BMGK'NIN DAİMİ ÜYESİ OLARAK SURİYE KRİZİNE DAHİL OLMA HAKKIMIZI KULLANDIK'
* Rus hava güçlerinin operasyonları Suriye'deki durumun (iyiye doğru) değişmesine ve teröristlerin kontrolünde olan toprakların sınırlanmasına yardımcı oldu. Bu operasyonlar sırasında kimin terörist gruplara yardım ettiği, kimin onlara karşı savaştığı ve kimin bu grupları kendi tek taraflı egoistçe amaçları için kullandığı da belli oldu.
#Лавров: Решительные действия ВКС России в Сирии помогли переломить ситуацию, обеспечить сужение контролируемого террористами пространства
— МИД России (@MID_RF) January 26, 2016
* Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma hakkını kullandı.
* Terörizmi yalnızca askeri yöntemle yenemezsiniz, bunun için bazı siyasi ve ekonomik önlemler de almak gerek.
#Лавров: Только военным путем победить терроризм невозможно. Необходимо сочетать вооруженные действия с политпроцессами
— МИД России (@MID_RF) January 26, 2016
'İRAN KONUSUNDA DOĞRU DAVRANDIK'
* (Rusya'nın İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması için kendine zarar verip vermediği zira İran'ın yeniden petrol ihraç etmesinin Rusya'ya zarar verebileceğine dair soru karşısında) İran'a yaptırımların kaldırılması için çalışmakla doğru davrandık. Zira adil bir dünyada yaşamak istiyorsak böyle davranmalıydık.
* Rusya İran'ın nükleer programıyla ilgili durumun normalleşmesine yönelik tüm adımları memnuniyetle karşılıyor ve bu konuya dair görüşmeleri aktif olarak izliyor.
'BATI'NIN RUSYA'YI SINIRLAMA POLİTİKASINI BIRAKMASININ TAM ZAMANI'
* Rusya'yı sınırlama politikaları sürüyor. Ancak şimdi bu politikayı bırakmanın ve onu tarih arşivlerine göndermenin tam zamanı. Biz (Batılı ülkelerle) karşılıklı yarar getirecek bir temelde işbirliğine hazırız.
'BATI'YLA İLİŞKİLER ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'
* Batılı meslektaşlarımız bazen Rusya'yla 'işlerin artık eskisi gibi olmayacağını' söylüyor. Ben de bunun böyle olduğuna ikna oldum.
UPDATE: There will be no business as usual with western states.That’s over now - Russian FM https://t.co/f9UteDdGFt pic.twitter.com/5EQ1aW3eaU
— RT (@RT_com) January 26, 2016
'MİNSK ANLAŞMASINA HARFİYEN UYULMALI'
* (Ukrayna'nın doğusundaki krize siyasal çözüm öngören) Minsk anlaşmasına harfiyen uyulması gerektiğinde ısrarcıyız. Bu anlaşmanın her maddesi uygulamaya geçirilmedi, özellikle de Kiev'in Donetsk ve Lugansk'la doğrudan iletişim kurmasını öngören maddeleri. Bu nedenle bu anlaşmayla ilgili çalışmaların 2016'da da sürmesine karar verildi.
* Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve BRICS ülkeleriyle aktif bir işbirliği içinde.
'BATI, RUSYA'YA KARŞI TEHLİKELİ BİR POLİTİKA İZLİYOR'
LIVE US, #EU continue 'dangerous' policy toward Russia, including fortifying #NATO -#Lavrov https://t.co/s2sWd3uNpG pic.twitter.com/suH6UYdHLS
— Sputnik (@SputnikInt) January 26, 2016
* Batı, Rusya'nın sınırları yakınında NATO'nun potansiyelini geliştirerek ve Avrupa ile Asya füze kalkanı sistemleri kurarak Rusya'ya karşı yapıcı olmayan ve tehlikeli bir politika izliyor.
* Suriye'de süren savaşın sona ermesi için Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor.
* Cenevre'deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız.
'KÜRTLER, IŞİD'LE SAVAŞAN ETKİLİ BİR GÜÇ'
* (Rusya'nın Kürtlere nasıl baktığına dair bir soru karşısında) Kürtleri, çok önemli bir halk ve IŞİD'le savaşan etkili bir güç olarak görüyoruz.
* Cenevre toplantılarına Kürtlerin katılıp katılmayacağına (Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi) Staffan De Mistura karar vermeli. Rusya karar ne olursa olsun veto etmeyecek.
MORE: Syrian govt army & Kurds are fighting #ISIS, Russia supporting them for long time https://t.co/MrTdHQKsaQ pic.twitter.com/5OTAZXG54F
— RT (@RT_com) 26 Ocak 2016
* Suriye hükümeti ve Kürtler IŞİD'le savaşıyor. Rusya da onlara uzun zamandır destek veriyor.
'RUSYA'NIN IRAKLI KÜRTLERE YAPTIĞI SİLAH YARDIMI BAĞDAT ÜZERİNDEN GİDİYOR'
* Rusya, Iraklı Kürtlere doğrudan silah yardımı yapmıyor. Bu yardım Bağdat üzerinden gidiyor.
* (Kuzey Kore'nin hidrojen bombası testine dair bir soru karşısında) Kuzey Kore'nin gerçekten hidrojen bombası test edip etmediğinden emin değiliz. Nükleer silahlar ne Pyongyang'ın ne Seul'un ne de ABD'nin elinde olmalı.
* Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili ise uluslararası görüşmelerin yeniden başlatılması gerekiyor. Bu görüşmelerden Kuzey Kore'yi dışlamak da iyi bir fikir değil. İran, nükleer programıyla ilgili yapılan uluslararası görüşmelerden ilk başta dışlanmıştı. İran'da yapılan hatayı tekrarlamamamız gerekiyor.
'NORVEÇ'E GEÇEN MÜLTECİLERİ GERİ ALMAK İSTEMİYORUZ'
* (Rusya'dan Norveç'e geçen mültecileri geri alınıp alınmayacağına dair soru karşısında) Bu insanlar (mülteciler) Rusya'ya geliş nedenleri konusunda bilinçli olarak yanlış bilgi sundu. Bu nedenle bu insanları Rusya'ya geri almak istemiyoruz.
'ESAD'A SIĞINMA HAKKI İÇİN SÖZ VERMEDİK'
* Rusya ne (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ı görevden ayrılması için ikna etmeye çalıştı ne de ona Rusya'da sığınma hakkı sözü verdi. Rus askeri istihbarat servisi GRU'nun başkanı İgor Sergun Şam'a gidip Esad'dan görevinden ayrılmasını istediği yönündeki iddialardan haberim var. Bunlar, doğru değil. Esad'la böyle bir konuşma yapmak gerekli olmadı.
'IŞİD'LE TÜRKİYE ARASINDAKİ PETROL TİCARETİ BM RAPORUNDA YER ALMADI'
* BM'nin terörle mücadele kararıyla ilgili raporunda, IŞİD'le Türkiye'nin petrol ticareti yaptığı gerçeği de yer almalı.
'TOKYO 2. DÜNYA SAVAŞI SONUÇLARINI TANIMADAN TOPRAK ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZÜLEMEZ'
* Rusya ile Japonya arasında aktif bir işbirliği var. Ancak barış anlaşması imzalanması da ikili ilişkilerin gündemine alınmalı. Ancak Tokyo 2. Dünya Savaşı'nın sonuçlarını resmi olarak tanımadan toprak anlaşmazlıklarını çözmek mümkün değil. BM Sözleşmesi'nde 2. Dünya Savaşı sonuçlarının değiştirilemeyeceğine dair bir madde var. Japonya'nın bunu tanıması gerekiyor.
'MOSKOVA, TİFLİS'LE TEMASA HAZIR'
* Gürcistan Dışişleri Bakanı'yla görüşmeye hazırım. (Moskova ve Tiflis arasında) başka temasların da mümkün olduğunu düşünüyorum. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin de bunun mümkün olduğunu söylüyor.
'IŞİD, GÜRCİSTAN'DAKİ PANKİSİ GEÇİDİNİ EĞİTİM KAMPI OLARAK KULLANIYOR'
* Rusya'nın Gürcistan'la arasında iptal edilen vize serbestisine geri dönmemesinin bir nedeni de Pankisi geçidindeki terör tehdidinin yok olmamış olmasıydı. Rusya'nın elinde, IŞİD'in bu geçidi eğitim kampı olarak kullandığına dair bilgiler var. IŞİD'in bu zor ulaşılır bölgeyi 'eğitim, dinlenme ve depolarını doldurma' amacıyla kullandığına dair bilgiler geliyor.
* İngiltere'nin (Londra'da 2006'da öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı) Aleksandr Litvinenko'yla ilgili kamu soruşturması 'belkilere ve büyük ihtimallelere' dayanıyor. İngiliz mahkemesi, Rus yetkililere yönelik suçlamalarını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadı. İngiliz hükümeti liderliği, Litvinenko soruşturmasıyla ilgili yorumları nedeniyle iftira ettikleri gerekçesiyle mahkemeye verilmedi. Bu kamu soruşturması Rusya-İngiltere ilişkilerini olduğundan daha zor bir duruma sokacak.
'KIRIM'LA İLGİLİ KİMSEYLE GÖRÜLECEK BİR ŞEYİMİZ YOK'
* Kırım'ın (Ukrayna'ya) geri verilmesine dair kimseyle görüşmeyeceğiz. Geri verecek hiçbir şeyimiz yok. Kırım, bu yarımadanın halkının isteği doğrultusunda Rusya'ya bağlandı, yani Kırım Rusya Federasyonu'nun parçasıdır.
'BATI'NIN BİZE, BİZİM ONLARA OLDUĞUNDAN DAHA FAZLA İHTİYACI VAR'
* (Batı'nın Rusya'ya, Rusya'nın Batı'ya olduğundan daha fazla ihtiyacı olup olmadığına dair soru karşısında) İdeal bir dünyada Rusya ve Batı'nın birbirini desteklemesi ve her ikisi için de geçerli olan tehditleri yok etmek için birlikte çalışması gerekirdi. Ancak gerçekte Batı bize, bizim onlara başvurduğumuzdan çok daha sık başvuruyor.
'RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ HAVA OPERASYONLARININ SİVİLLERİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDUĞUNA DAİR HİÇBİR KANIT YOK'
* (Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarının sivillerin ölümüne neden olduğuna dair iddialar hakkındaki bir soru karşısında) Rusya, Suriye'de sivillerin ölmesine neden olmamak için yapılabilecek her şeyi yapıyor. Rusya'nın hava saldırılarının sivillerin ölümüne neden olduğu ya da yanlış militan gruplarını hedef aldığına dair kimse bir kanıt sunmadı.
'ABD'NİN TÜM DÜNYAYLA OLAN İLİŞKİLERİNİ 'YENİDEN BAŞLATMASINI' İSTERDİM'
* (Rusya'nın ABD'yle olan ilişkilerini 'yeniden başlatmak' isteyip istemediğine dair bir soru karşısında) Ben, ABD'nin tüm dünya ile olan ilişkilerini 'yeniden başlatmasını' isterdim. Hepimizin bir araya gelip BM Sözleşmesi'ne olan bağlılığımızı teyit etmemizi isterdim. Buna, BM Sözleşmesi'nin diğer ülkelerin iç işlerine karışmama, ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ve halkların kendi geleceğini belirleme hakkına saygı göstermeye dair prensipleri de dahil.