Cenevre'de düzenlemesi planlanan görüşmelere Rusya tarafından davet edilen Kürt gruplar hakkındaki bir soruya cevap veren Bakanlık sözcüsü Romain Nadal, "Riyad'da bir araya gelen muhalifet, ilk kez geniş bir yelpazedeki cihatçı olmayan ve özgür, demokratik ve kapsayıcı Suriye ülküsü etrafında toplanan grupları kapsıyor" dedi.
Nadal, "Bu sebepten de rejimin muhatabı olarak görüşmelerde yer almak bu grubun hakkıdır" diye ekledi.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, aralık ayında bir araya gelen Suriyeli muhalif örgütler, Şam yönetimiyle yapılacak görüşmelere katılacaklarını ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçiş sürecinde yer almasını kabul etmediklerini açıklamıştı.
Rusya ve Suriye hükümeti, Riyad'da oluşturulan komitede ‘terör örgütü' olarak kabul ettikleri cihatçı İslam Ordusu'nun da yer almasına karşı çıkmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bazı ülkeler tarafından muhalif olarak görülen İslam Ordusu (Ceyş'ül İslam) ve Ahrar'uş Şam'ın siyasi geçiş süreci için Suriye hükümetiyle yapılacak müzakerelerde yer almaması gerektiğini söylemişti.
DAVETİYELER GÖNDERİLDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin oybirliğiyle onayladığı Suriye'de siyasi çözüm için yol haritasında, Ocak 2016'da başlayacak ateşkesle birlikte Suriye hükümeti ile muhalefet arasında müzakerelerin başlaması öngörülmüştü. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 25 Ocak'ta başlaması gereken görüşmelerle ilgili dün bir basın toplantısı düzenlemiş ve "Görüşme davetiyelerini yarın göndereceğim. Amaç, mümkün olduğunca esnek olmak" demişti.