Jagland, konuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a bir mektup yazdı. Avrupa Konseyi basın bölümü tarafından basına dağıtılan mektupta Jagland, 13 Kasım 2015 tarihinde Paris'i kana bulayan terör saldırılarının ardından gündeme gelen ve özellikle olağanüstü hal yasasında değişiklik öngören tasarının ‘temel hak ve özgürlükleri garanti altına almasını' istedi.
'YAKINDAN İZLİYORUZ'
Jagland, anayasa değişikliği çerçevesinde güvenlik güçlerinin silah kullanma hakkı, terör zanlılarının vatandaşlıktan atılması ve diğer hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasıyla ilgili tartışmayı Avrupa Konseyi'nin de yakından izlediğini bildirdi.
Fransa'nın terörle mücadele konusunda etkili tedbirleri almasının meşru hakkı olduğunu kaydeden Jagland, bununla birlikte insan hakları ve hukuk devleti ilkesinin ihlal edilmemesinin önemine değindi.
Fransa, Paris'i kana bulayan terör saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal yasası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) bazı maddelerine uyma konusunda Avrupa Konseyi'nden kendisine istisna gösterilmesini istemişti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 15. maddesi, savaş hali ve insan hayatının tehdit altında bulunduğu acil durumlarda üye ülkelerin, AİHS'den doğan yükümlülüklerinde istisna isteme hakkı veriyor.
AİHM'NİN İSTİSNA OLARAK KABUL ETMEDİĞİ MADDELER
Bununla birlikte AİHS'nin yaşam hakkıyla ilgili 2'inci ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3'üncü maddesi, mahkeme kararı olmadan ceza verilmesi ile ilgili 7'inci maddesi, köleliğin yasaklanması ile ilgili 4'üncü maddesinin 1'inci fıkrası kesinlikle istisna kabul etmiyor.
Paris'te 130 kişinin öldüğü, 351 kişinin yaralandığı terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından ilan edilen olağanüstü halin 3 aya kadar uzatılmasının önünü açan yasa tasarısı parlamento tarafından kabul edilmişti.