2000 yılı başında Adalet Bakanlığı'nın emriyle F tipi cezaevleri kuruldu. F tiplerinin hücre olduğunu söyleyen bir grup mahkûm önce açlık grevi, ardından da ölüm orucuna başladı. Aydınlar ve hukukçulardan oluşan bir komisyon cezaevlerindeki ölüm oruçlarını sonlandırmak için görüşmeler yaptı. Ancak 19 Aralık 2000 sabahı jandarma birlikleri ülke çapında eylemlerin sürdüğü 20 cezaevine eş zamanlı operasyona girişti.
30 MAHKÛM 2 ASKER HAYATINI KAYBETTİ
Operasyonun adı aynı gün ‘Hayata Dönüş' olarak açıklandı. Operasyonda Bayrampaşa Cezaevi'nde 12, Ümraniye Cezaevi'nde 7, Türkiye toplamında ise 30 mahkûm ve 2 asker hayatını kaybetti. Bayrampaşa Cezaevi'nin C-1 Koğuşu'nda diri diri yanan 6 kadının görüntüleri hafızalara kazındı.
ÜMRANİYE CEZAEVİ'NDEKİ DAVA BUGÜN BİTTİ
167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava, Bayrampaşa Cezaevi'nin kapatılmasından bir yıl sonra, 2009'da Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin zamanaşımı kararıyla düşmüştü. Ümraniye Cezaevi'ndeki ölümleri konu alan 399 sanıklı dava ise bugüne kadar sürdü.
AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKÛM ETTİ
Avrupa İnsanlar Hakları Mahkemesi (AİHM) geçen yıl Türkiye'yi mahkum etmişti. AİHM inceleme sonucunda Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkını garanti altına alan 2. ve işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. maddelerini ihlal ettiğine karar verdi. Karar gereği Türkiye Songül İnce, Özgül Dede, Gülperi Özen, Aydan Odabaş ve Fatma Güzel adlı davacılara farklı miktarlarda olmak üzere mahkeme masrafları da dahil toplam 54 bin euro tazminat ödeyecek.