İlk Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi Almanya’nın başkenti Berlin’de bugün TSİ 13.00’te düzenlenecek. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel liderliğinde gerçekleşecek hükümetler arası görüşmenin ana gündem maddesinin sığınmacı krizi olması beklenirken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Türkiye’nin önemine vurgu yaptı. Görüşme öncesi Hürriyet gazetesinde konuşan Steinmeier, Suriye krizinin siyasi çözümü için Türkiye’nin büyük rol oynadığını söyledi. Türkiye’ye vaat edilen 3 milyar euro’luk yardımın ödeneceği güvencesi veren Steinmeier, Suriye’deki krize NATO müdahalesine ise olumlu bakmadıklarını söyledi.
Steinmeier, sığınmacı sayısının azalıp azalmadığına yönelik soruya şu yanıtı verdi: “Halihazırda Türkiye üzerinden Yunanistan’ın Ege adalarına az sığınmacı geliyor. Sayının düşmesinde hiç şüphesiz hava koşullarının yanında Türkiye’nin de katkısı var. Türkiye ilk adımları attı. Bunlardan biri Türkiye’deki mültecilere çalışma izni verilmesi. Diğer önemli bir katkı ise üçüncü ülkelerden Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Suriyelilere vize şartı. Biz sığınmacı göçünde anahtar ülke olan Türkiye’nin dış sınırlarını daha etkin korumasına yardım etmek istiyoruz. Havalar iyileşince sayısının yeniden hızla artmasını önlemek için, Türkiye’yle bu kış aylarında tedbirler üzerinde konuşmamız gerek.”
'ÖNEMLİ OLAN, NEDENLERİ ORTADAN KALDIRMAK'
Steinmeier, alınması gereken bu tedbirler ve Türkiye’nin ne kadar sığınmacıyı tutması gerektiğine dair bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Sığınmacı akınını başarılı biçimde kontrol altına almanın yolu birçok tedbirden geçiyor. Burada vazgeçilmez unsurlardan biri, Türkiye’nin sığınmacı akınını kontrol etmesi ve Türkiye’de ve Suriye’ye komşu ülkelerde mültecilerin hayat koşullarının düzelmesi. Ama bu tek başına yeterli değil. Bizim, sığınmacı akınını bütün olarak ele almamız gerekir. Önemli olan, göç ve yerinden yurdundan sürülmenin nedenlerini ortadan kaldırmak. Bu nedenle Suriye ve tüm bölgede siyasi bir çözüm bulmaya uğraşıyoruz. Bu noktada Türkiye bizim için önemli bir partner. Şunu çok açık söyleyeyim: Suriye’de iç savaşın çözümü için yapılan görüşmelerde Türkiye’nin siyasi ağırlığı olmadan hiçbir ilerleme kaydedemeyiz.”
Diğer taraftan Steinmeier, Avrupa’ya sığınmacı akınının durdurulması karşılığında verilen 3 milyar euro’luk yardım sözünün hiç şüphesiz yerine getirileceğini belirtti: “Avrupa’nın maddi katkıda bulunacağına söz verdik. Mali yardımın paylaşımında AB içinde uzlaşma aşamasındayız. Türkiye’ye bu kapsamda vaat edilen mali desteği hiç şüphesiz vereceğiz.”
'NATO'NUN VAZİFESİ DEĞİL'
Öte yandan Steinmeier askeri yöntemler kullanılmadan IŞİD’in yenilemeyeceğini ama NATO’nun karadan müdahalesine sıcak bakmadıklarını açıkladı: “Askeri yollar lmadan IŞİD tehdidi ortadan kalkmaz. Bu gerçekten hareketle birçok Batılı ülke Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı mücadeleye katılıyor. Bu, bir Batı savunma paktı olan NATO’nun vazifesi değil. Hatta NATO’nun burada olup bitenlere hükmetmeye kalkışması ters teper.”
Bunların yanı sıra bugünkü görüşmede sığınmacı krizi ve terörle mücadelenin yanı sıra Türkiye’deki basın özgürlüğü ve Güneydoğu’daki operasyonlar ile sokağa çıkma yasaklarının da gündeme gelmesi bekleniyor.
BASIN TOPLANTISI 16.00'DA
Bu arada Merkel-Davutoğlu görüşmesine paralel olarak aynı saatlerde bakanlar düzeyinde bir toplantının yapılması planlanıyor. DW’nin haberine göre Almanya adına toplantıya Steinmeier, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller'in katılacağı açıklandı. Merkel ile Davutoğlu'nun da toplantının sonuçları hakkında TSİ 16.00'da yapılacak bir basın toplantısı ile kamuoyunu bilgilendirmesi planlanıyor.