"Şarap ya da yabancı ev hayvanlarının isimleri gibi kelimeler ve aynı zamanda bazı yabancı başkanların adları, yeni yönetmelik uyarınca yasaklandı" diyen Kültür Bakanlığı'nın yayıncılıktan sorumlu bölümünün başındaki Muhammed Selgi, ülkedeki din adamlarının görüşlerinin de kitapların yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda belirleyici olduğunu söyledi.
Uygulama, ülkede yayımlanan her kitabın bakanlık görevlilerince incelenmesini ve 1979 yılında gerçekleşen İslam Devrimi'ne uygun olup olmadığının denetlenmesini amaçlıyor. Yeni kısıtlamalarla birlikte, İranlıların Batı'nın ‘kültürel saldırısı'ndan korunması hedefleniyor.
KÜLTÜR BAKANI 'SANSÜR HAFİFLEMELİ' DEMİŞTİ
Bakanlığın belirlediği yeni uygulamalar, Kültür Bakanı Ali Jannati'nin, ülkedeki sansürün hafifleyebileceği yönündeki açıklamalarının ardından geldi. "Toplumun düşüncelerini daha rahat ifade etmesi gerektiğini" belirten Jannati, geçmişte birçok kitabın asılsız iddialar sebebiyle sansürlendiğini savunarak, bu durumun değişmesi gerektiğini ifade etmişti.
Şarap üretimi konusunda binlerce yıla dayanan bir birikimi olan İran, 1979'daki İslam Devrimi öncesinde, 300'den fazla şarap üreticisine ev sahipliği yapıyordu. Devrim sonrasında alkollü içeceklerin üretilmesi ve tüketilmesinin yasaklanmasına rağmen, ülkedeki şarap tüketimi tamamen sona ermedi. Geçen yıl yayınlanan bir rapora göre, Sağlık Bakanlığı alkol bağımlılığını tedavi etmek amacıyla ülke genelinde 150 tedavi merkezi açmayı planlıyor.