Karadeniz'in altından Türkiye'ye uzanacak projeyle ilgili olarak Gazprom'dan yapılan açıklamada, "Gazprom Yönetim Kurulu, Türk Akımı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Gazprom ve South Stream Transport B.V.'nin birbirleriyle paylaştığı, ticari sırları da kapsayan bilgilerin korunması yönünde karar aldı" dendi.
Anlaşmanın 2021 yılına kadar yürürlükte olacağı belirtildi.
GÜNEY AKIM PROJESİ İÇİN KURULMUŞTU
Gazprom Yönetim Kurulu, daha önce South Stream Transport B.V. ile yapılan ve Gazprom Export'un 2 Ekim 2013 tarihli doğalgaz sevkiyat sözleşmesindeki yükümlülüklerini sonlandıran anlaşmayı onaylamıştı.
South Stream Transport B.V. şirketi, Güney Akım projesinin deniz altından geçecek kısmının inşası için kurulmuştu. Fakat Gazprom'un bu projeyi bitirme kararının ardından Rus şirket, Eni, EdF ve Wintershall'in projedeki paylarını satın almıştı. South Stream Transport'un aktiflerinin bir kısmının Türk Akımı inşaatında kullanılması planlanıyordu.
ANKARA VE MOSKOVA'NIN TÜRK AKIMI AÇIKLAMALARI
Türkiye'nin 24 Kasım'da Rus uçağını düşürmesi ardından, Rusya, Türk Akımı'yla ilgili çalışmaların durdurulduğunu açıklamıştı.
Moskova'dan gelen açıklamanın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Akımı taleplerimiz karşılanmadığından tarafımızdan rafa kaldırılmış bir projedir" demiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise projenin Avrupa'nın garanti vermesi hâlinde hâlâ gerçekleştirebileceklerini söylemişti.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Avrupa ve Türkiye'nin ilgi göstermesi hâlinde Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini gerçekleştirmeye hazır olduklarını belirtmişti.
Türk Akımı, Rus doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya dağıtılmasını öngörüyor.