İzvestiya gazetesine konuşan bir Rus yetkili, yaptığı açıklamada, "Şu an için bu tür motoru kullanabilecek bir uzay aracı inşa etme düşüncemiz olmamasına rağmen, numune olarak 1 adet metan yakıtlı motor üretmeyi planlıyoruz" dedi.
RUSYA YENİ NESİL SIVI YAKITLI MOTOR DA GELİŞTİRECEK
Bu arada, Roscosmos, proje için yaklaşık 330 milyon dolarlık kaynak talep ederken, Rusya yönetimi, projenin finansmanı için 2016-2025 yıllarında bütçeden kaynak aktarmayı planlıyor. Haberde, Roscosmos'un talep ettiği mali kaynağın sadece metan yakıtlı roket motoru için kullanılmayacağı da belirtildi. Ajansın, yeni nesil sıvı yakıtlı roket motoru geliştirmeyi planladığı kaydedildi.
ENERGOMASH ŞİRKETİ ÖNERMİŞTİ
Metan yakıtının roket motorlarında kullanılabileceği, daha önce Rus ar-ge şirketleri tarafından ortaya çıkarılmıştı. Energomash şirketi, 2012 yılında sıvı oksijen ve sıvılaştırılmış metan yakıtıyla çalışan, 200 tonluk itme kuvvetine sahip tek hazneli motor geliştirmeyi önermişti.
UZUN SÜRELİ UZAY GÖREVLERİNDE FARK YARATIYOR
Metan yakıtlı roket motorlarının en önemli avantajlarından biri, metanın hidrojene kıyasla daha düşük hacimli olması nedeniyle depolama işleminin daha kolay gerçekleştirilmesi. Bu özellik, uzun süreli uzay görevlerinde belirgin bir fark yaratıyor.
Bununla birlikte, metan yakıt tankları, çok fazla izolasyona gereksinim duymadığı için bu motorlar daha hafif oluyor ve daha ucuza mal ediliyor.