BBC Türkçe Servisi’nin çevirisine göre, Anastasiadis Financial Times’a Kıbrıs müzakerelerinde gelinen nokta hakkında değerlendirmelerde bulundu. Anastasiadis, ‘toprak paylaşımı, güvenlik garantileri ve Türk askerinin çekilmesi’ gibi konularda ilerleme sağlanabilirse 2016'nın Kıbrıs için ‘çok önemli bir yıl’ olabileceğini söyledi.
‘MÜSLÜMAN VE HRİSTİYANLARIN BİRLİKTE YAŞAYABİLECEĞİNİ GÖSTEREN BİR MODEL OLABİLİRİZ’
Öte yandan Kıbrıs Rum lideri Anastasiadis, Ada’daki Türk askeri varlığını bir kez daha eleştirdi: “Türkiye'den olumlu söylemler duyduk. Ancak Türkiye'nin iş asker çekmeye, toprak paylaşımına ve bizim burada hiçbir üçüncü ülkenin koruması altında olmayacak bağımsız bir ülke kurduğumuzu fark etmeye geldiğinde ciddi olup olmadığını bekleyip görmek gerekiyor.”
‘GÜVEN İKLİMİNİ İNŞA EDEREK GÜVENSİZLİĞİN ÜSTESİNDEN GELMELİYİZ’
‘Toprak paylaşımı’ konusunun çok hassas olduğu için ayrıntılı müzakerelerde ayrıntılı şekilde ele alınmadığı kaydeden Anastasiadis, “En önemli şey müzakereleri hızlandırmak. Bu arada biz bir güven iklimi inşa eder ve iki toplum arasında hala sürdüğünü itiraf etmemiz gereken güvensizliğin üstesinden gelmeliyiz" ifadelerini kullandı.
‘AKINCI VE ANASTASİADİS, EN BÜYÜK KATKIYI SİYASAL EŞİTLİK KONUSUNDA SAĞLADI’
Siyasal eşitliğin özellikle Kıbrıslı Türkler için önemli olduğunu yazan gazete, Türk toplumunun Rumlar'ın demografik ve ekonomik ağırlığı altında ezilmekten korktuğunu hatırlattı.
Gazete ayrıca, mülk paylaşımının da zorlu bir konu olduğunu, ancak Anastasiadis ve Akıncı'nın vakaları tek tek ele alacak bir mahkeme üzerinde bir uzlaşmaya vararak bu konuda da ilerleme kaydedildiğini belirtti.