RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayın sunduğu 'Bidebunudinle' programında konuşan Üniversiteler Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, Cumhurbaşkanı'ndan sağduyu beklediklerini söyledi. "Tehditleri muhatap almıyoruz. Biz olaya bilimsel yaklaşıp çözüm arıyoruz" diyen Yeşildere şöyle devam etti:
Konuşmasında akademik özgürlük vurgusu yapan Yeşildere, yaşananları üniversitelerin özerk olarak yönetilmemesinin sonucu olarak değerlendirdi.
'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Yeşildere, tehditlerden sonra imzaların daha da arttığını ve başka destek kampanyalarının da eklendiğini dile getirdi.
'1402'LİKLER HORTLADI MI?'
Bu tartışmalar günün önemli gündem maddesiydi, ama akademisyenlerin düştüğü durum akıllara 1980 darbesiyle 1402'likler listesini getirdi. Sıkıyönetim kanunlarıyla meslekten edilen akademisyenlerden Prof. Gençay Gürsoy o yıllarla bu dönemin kıyaslamasını yaptı, benzeşen ve ayrışan yönlerini anlattı.
Gürsoy "Bugün çalıştığı yeri terk etmek zorunda kalan öğretim üyeleri var. Çünkü Cumhurbaşkanı bizi suçlayınca kendini tetikçi gören insanlar sokaklara döküldü. Öğretim üyesi avlamaya başladılar. 1402'den 32 yıl geçti, bugüne kadar başladığımız yerin gerisine düştük. Hazin bir durum" şeklinde konuştu.
Tartışılan bildiriye karşıt olarak Türkiye için akademisyenler diye bir imza kampanyası da gündeme düştü. Ancak konuşulan, içerikten çok, imzacıların isimlerinin eklendiğinden habersiz olmasıydı.
O akademisyenlerden biri Yrd. Doç. Fatih Yaşlı, "Bilgim yoktu. Adımın ve okulumun eklenmiş olduğunu görünce Twitter'dan düzeltme metni yayınladım. Benzer şekilde orada imzası olamayacak arkadaşlar da vardı" dedi.