Meclis aynı zamanda AK Parti ile MHP arasında Rusya yaptırımlarının ekonomiye ne kadar etkilediği konusunda yaşanan tartışmalara da sahne oldu.
AK Parti Meclis'te Rusya konusunda araştırma komisyonu kurulmasına da karşı çıktı.
TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin, ‘Rusya Federasyonu'yla yaşanmakta olan siyasi, ekonomik krizin ülkemize etkilerinin araştırılarak, alınabilecek tedbirlerin, çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla’ verdikleri araştırma önergesi ele alındı.
AK Parti destek vermeyince bu konuda Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması kabul edilmedi.
MHP: RUSYA AMBARGOSUNUN SONUCU MUTLAKA OLACAKTIR
Türkiye'nin 31-32 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu vurgulayan Ayhan, " Bunun 25 milyar dolarını ithalat, 5 ya da 6'sını da ihracat olarak düşünüyoruz. 3 milyon Rus turist; 5 milyar dolar gelir var. Müteahhitlik sektörünün durumu ortada. Yurt dışında 500 dolayında müteahhitlik şirketimiz var. Bunun 150'si Rusya Federasyonu'nda" diye konuştu.
Krizin çözülmemesi hâlinde olayın ekonomik boyutlarının artacağını vurgulayan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pazarın tamamen veya kısmen kaybedilmesi zincirleme etkisiyle diğer sektörleri de etkileyecek. 4.5-5 milyar dolar turizm, 650-700 milyon dolar yaş meyve sebze, toplam 5-6 milyar dolar oranın kaybı. Otomotiv ve diğer sektörler, bavul ticareti ve bağlı sektörleri dikkate aldığınızda, bu, gerçekten artan bir miktara doğru gidiyor. Sadece Antalya'nın değil Türkiye'nin de kaybına baktığınız zaman, iş, ekonomik açıdan birtakım finansman problemlerini de ortaya çıkaracak.”
AK PARTİ: 2015'DE YAŞANANLAR SADECE UÇAK KRİZİNDEN DEĞİL
2015 yılındaki gelişmelerin Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra olmuş gibi değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Berber, "2015 yılının başından itibaren özellikle emtia fiyatlarında, petrol fiyatlarında dünya piyasalarındaki gerilemeden dolayı Rusya'nın yaşadığı ruble krizi var. Bundan dolayı zaten 2015 yılında ihracatımız yüzde 40'lara varan oranda azalmıştı. Hani derler ya, bu, aslında, işin tuzu biberi oldu. Yoksa, zaten hem Rusya'nın Türkiye'ye olan ihracatı yüzde 20 civarında azaldı hem de bizim Rusya'ya olan ihracatımız yüzde 40 civarında azaldı. Dolayısıyla etkilenme sadece bu olaya münhasır değil” diye konuştu.
MHP'DEN AK PARTİYE: ETKİLEMİYORSAK DTÖ'YE NİYE GİDİYORSUNUZ?
Bunun üzerine MHP'li Ayhan, "Etkilemiyorsak Dünya Ticaret Örgütü’ne niye gidiyoruz?" diye sordu. AK Partili Berber, “ Gideceğiz tabii” yanıtını vererek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olaydan sonra verdiği tepkinin haksız ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etti.
AK PARTİ: BU İLANİHAYE BÖYLE GİDECEK DEĞİL
MHP'li Ayhan'ın, "Ne kadar sabredeceksiniz?" diye sorması üzerine de AK Partili Berber, “Biliyorsunuz, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna krizinden sonra uyguladığı ambargolardan dolayı Avrupa bile bu durumu altışar aylık dönemler itibarıyla gözden geçiriyor." dedi.
‘KRİZ BÜTÜN TARAFLARA ZARAR VERİYOR, ONLARA DAHA ÇOK’
Böyle bir krizin sadece o ambargoyu uygulayan ülkeye değil, bütün taraflara zarar verdiğini vurgulayan Berber, "Şimdi, bu işten sadece bizim çiftçimiz mi zarar gördü? Onlar daha çok zarar görüyor merak etmeyin. Bakın, şu anda o yaptırımların yarısını biz uygulamaya kalksak Rusya'daki sistem çöker. Eğer böyle yapmaya devam ederlerse batacaklar. Uluslararası ilişkiler karşılıklı bağımlılık, karşılıklı menfaat üzerinedir. Eğer, onlar kendi çıkarlarını düşünmüyorsa biz çıkarlarımızı düşünmek durumundayız.
‘HÜKÜMET BÜTÜN ÖNLEMLERİ ALDI’
Berber uluslararası platformda da Hükümetin gerekli adımları attığını ve bütün önlemlerin alındığını savundu: “Merak etmeyin, her kriz aynı zamanda bir fırsattır. Eğer bu krizi iyi yönetirsek bu kriz Türkiye için, Türkiye'nin turizmi, ihracatı i için tarihî bir fırsat olacak."
CHP: AK PARTİ SİYASETİ ARTIK TÜRKİYE'Yİ TAŞIYAMIYOR
CHP İzmir Milletvekili Sayek Böke de Türkiye'nin yönetilemediğini, AK Parti siyasetinin artık Türkiye'yi taşıyamadığını söyledi:
“Türkiye'nin yönetilememe sorununun en belirgin olduğu, aynı zamanda en ağır faturayı önümüze koyduğu alan ise dış politika. Bugün tartıştığımız Rusya meselesi de AKP'nin Türkiye'yi bir batağa sürükleyen dış politikasının sonuçlarından yalnızca bir tanesi. Milyarlarca dolar faturası olan Rusya krizi dış politikanın en hafif faturalarından biri."
‘RUSYA KRİZİNİN SADECE EKONOMİK DEĞİL SİYASİ SOSYAL BOYUTU VAR’
Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerin iki ülke ilişkilerini kopma noktasına getirdiğini kaydeden CHP'li Böke, bu krizin sadece ekonomik değil, siyasi ve sosyal bir boyut da taşıdığını ve her açıdan vahim sonuçlar içerdiğini belirtti.
'YAPTIRIMLAR İHRACATI BİR KEZ DAHA SEKTEYE UĞRATTI'
Rusya tarafından yürürlüğe konmuş olan bu yaptırımların zaten düşüş eğiliminde olan ihracatı bir kez daha sekteye uğrattığını anlatan Böke, şunları söyledi:
“Biz zaten düşüş eğiliminde olduğu için bu ek yükleri kabul edebilecek durumda değiliz. İş adamlarımız zor durumda, ihracatçımız zor durumda. Rusya ihracat pazarı olarak Türkiye için 7. sırada önemli konumda olan ülkelerden biriyse bu işin çözülmesi için adım atılması konusunda birlikte araştırmaya, birlikte çözüm üretmeye hızla geçmemiz gerekiyor. Rusya ithalat ortaklarımızda 1. sırada yer alıyor. Doğrudur, biz yaptırım uygularsak onlar da zarar görürler ama Türkiye'nin kazandığı adımları atmak yükümlülüğü yine Meclis’tedir.”
‘RUSYA ÖNEMLİ BİR PAZAR’
1972 yılından bugüne kadar Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında üstlendikleri projelerin beşte birine yakının Rusya Federasyonu'nda olduğunu belirten Böke, "Rusya bizim için önemli bir pazar, Türkiye buradan gelir elde ediyor. Gelin, burada zarara uğramış olan müteahhitlerimizin zararlarının ne olduğunu hep birlikte dinlemeyi becerelim. Gelin, bir sorunu beraber araştırabileceğimizi bütün Türkiye'ye gösterelim" diye konuştu.