RT'den Murat Gaciyev, insani yardım taşıyan 39 kamyonun kasabaya girmesinin beklendiğini aktardı. Suriye hükümetinin de bölgeye yardım gönderdiğini belirten Gaciyev'in verdiği bilgiler arasında bölgede pek fazla gazetecinin olmadığı da vardı.
Just passed by first aid trucks bound for #madaya. Water&flour. Judging by lack of markings, this is #syria govt aid pic.twitter.com/OKiHhnW2iJ
— Murad Gazdiev (@MuradoRT) 11 Ocak 2016
Madaya'da sivillerin açlıktan ölmeye başladığına dair haberler basına geçen haftalarda yansımaya başlamıştı. Cihatçı gruplar, kuşatma altındaki Madaya'ya yardım ulaştırılmamasından Suriye hükümetini sorumlu tutarken; Telegraph, Independent, BBC ve CNN gibi medya kuruluşları Madaya'da sivillerin açlıktan evcil hayvanlarını yemeye başladığına dair haberler yaptı.
Another fully loadef #syria govt food aid truck going in to #madaya. Looks like rice or flour. pic.twitter.com/d9sKC7Nn9z
— Murad Gazdiev (@MuradoRT) 11 Ocak 2016
BAZI FOTOĞRAFLAR MADAYA'DAN DEĞİL
Öte yandan bu haberlerle birlikte Madaya'da çekildiği iddia edilen birçok fotoğraf da basında geniş yer buldu. Ancak açlıktan ölmek üzere olan kişilerin göründüğü bazı fotoğrafların aslında Madaya'da çekilmediği anlaşıldı.
Everyday innocent people die of starvation and siege that imposed by Assad's regime #Save_Madaya #أنقذوا_مضايا pic.twitter.com/HlDIr2Mml8
— سُلْطَان / Sُuْltَan (@Sul6n) 5 Ocak 2016
Nitekim Suriye-Amerikan Tıp Topluluğu yetkilileri, RT'ye yaptıkları açıklamada, fotoğraflardan birinde adının Muhammed Yusuf An-Naccar olduğunu söyledikleri bu adamın hükümet güçlerinin kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta'da soğuk ve açlık nedeniyle Ocak 2015'te öldüğünü aktardı.
@lizziedearden if #Madaya R starving Y use NON madaya images? take this lebanese girl https://t.co/VefpgrslFD pic.twitter.com/aLOak2azqt
— brian g (@bodhibrian) 10 Ocak 2016
Basında, 'açlıktan zayıf düşmüş küçük bir kızın fotoğrafı da yer almıştı. Ancak Dubai merkezli MBC televizyonu, bu fotoğrafın Ocak 2014'te Ürdün'ün başkenti Amman'da çekildiğini bildirdi.
Diğer taraftan Telegraph gazetesi ve Al Jazeera da Madaya'da açlıktan ölmek üzere olduğunu söyledikleri bir çocuğun fotoğrafını paylaştı. Ancak bu çocuğun yer aldığı videonun, Madaya'da açlık yaşanmadan önce Mayıs 2015'te yayımladığı ortaya çıktı.
Aljazeera lies about Madaya pic.twitter.com/RY25pUOmyD
— Omar Hamdy (@OmarHam68912624) 8 Ocak 2016
Bunların yanı sıra Kızılhaç yetkilileri de basında ya da sosyal medyada dolaşan açlık fotoğraflarının gerçekliğini doğrulayamadığını söylüyor.