Köln polisi kendilerine 170 şikâyet başvurusunun geldiğini, bunların 117'sinin cinsel saldırı iddialarıyla ilgili olduğunu açıkladı.
Saldırıları, Arap ya da Kuzey Afrikalı görünümlü erkeklerden oluşan grupların yaptığı bildirilmişti.
Olay Almanya'nın göçmenlere yönelik ''açık kapı politikasına' eleştirilerin yönelmesine neden olmuş ve olayı protesto edenler, polisi ve siyasileri tacizi hasıraltı etmeye çalışmakla suçlayarak, Merkel'den kadınlara yönelik suçlarla ilgili adım atmasını istemişti.
BBC Türkçe’nin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin bugünkü toplantısında, suç işleyenlerin sığınma hakkının elinden alınmasını önerdi.
Toplantının ardından konuşan Merkel, "Bir suç işlendiğinde ve kanun dışına çıkıldığında, bunun bedeli olmalı" dedi.
'ÖNERİNİN YASALAŞMASI PARLAMENTO ONAYI BEKLİYOR'
Hristiyan Demokrat Birlik'in bu önerisinin yasalaşması için parlamento onayı gerekiyor. Toplantıdan önce de "Değişikliğin gerekli olduğuna dair belirtiler var" diyen Merkel, içişleri ve adalet bakanlarının yasayı nasıl ‘geliştirebilecekleri’ üzerine çalıştığını belirtmişti.
Yasa değişikliği önerisinin tam içeriği henüz bilinmiyor.
'31 ŞÜPHELİDEN 18'İ SIĞINMACI'
İçişleri Bakanı sözcüsü Tobias Plater federal polisin verileri üzerinden zanlılarla ilgili bilgi verirken, "Adları belirlenen 31 şüpheliden 18'i sığınmacı statüsüne sahip" dedi.
Plater, zanlılar arasında dokuz Cezayirli, sekiz Faslı, dört Suriyeli, beş İranlı, iki Alman, bir Iraklı, bir Sırp ve bir ABD'linin olduğunu söyledi.
Ancak Alman polisi Köln'deki saldırının göçmen karşıtı nefreti körüklemek için kullanılmaması uyarısında bulundu.
Köln'de polis de olaylara müdahalede yeterisiz kalmakla eleştirilmiş ve Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers açığa alınmıştı.
‘TÜRKİYE KADAR AB’NİN DE YAPMASI GEREKENLER VAR’
Öte yandan Merkel toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında “AB komisyonunda Türkiye’ye sığınmacılar konusunda yetersiz kaldığı eleştirisi yapıldı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Hatırlatmak isterim ki, AB-Türkiye zirvesi 29 Kasım’da yapıldı. Henüz iki ay bile olmadı. Bu arada Noel ve yeni yıl tatili vardı. Öncelikle AB açısından bakacak olursak, bizler henüz bahsedilen 3 milyar euro mali yardımın nasıl yapılacağını kararlaştıramadık. Diğer taraftan illegal sığınmacıları nasıl legal hale getireceğimiz konusunda somut bir mekanizma oluşturamadık. Komisyon bir öneri getirdi ancak, üye ülkeler tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Burada şubat ve mart aylarında yapılacak komisyon toplantıları önemli olacak. Şu aşamada Hollanda Türkiye ile bu konuda yoğun olarak görüşüyor.”
'TÜRKİYE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE SURİYELİ SIĞINMACILARA ÇALIŞMA İZNİ VERECEK'
'DAVUTOĞLU İLE 22 OCAK'TA AYRINTILI OLARAK KONUŞACAĞIZ'
İllegal sığınmacılar konusunda alınan sonuçların istenildiği düzeyde olmadığına dikkat çeken Merkel, “Bu konuda daha çalışmamız lazım. Türkiye, legal olarak sığınmacıların alınması konusunda adım atılmadığı sürece bunu yapmayacaktır. Zira Türkiye’ye her gün Suriye’den yeni sığınmacılar geliyor. Türkiye ile 22 Ocak’ta Türk-Alman konsültasyonu olacak. Burada Türkiye Başbakanı ile bu konuları ve Türkiye’deki genel durumu ayrıntılı olarak görüşme imkanımız olacak” ifadelerini kullandı.