TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, 2016 yılında dünyayı bekleyen tehlikeleri analiz etti.
‘ORTADOĞU, BU YIL DA EN BÜYÜK JEOPOLİTİK RİSKLERİ OLUŞTURACAK’
"Bu olay tehlikenin boyutlarının ne kadar yüksek ve derinlemesine olduğunu gösteriyor. En korkulacak şey zaten bu, Ortadoğu terör örgütlerinin yanı sıra bir de mezhep çatışmalarının açık şekilde yaşandığı bir hal alırsa bir barut fıçısına döner. Ayrıca bu durum, özellikle Türkiye gibi komşu ülkeleri de en çok etkileyebilecek ve iç-dış sorunları tetikleyebilecek meselelerden biri."
‘SURİYE SORUNUNUN KISA VADEDE ÇÖZÜMÜ ZOR’
İsmayıl'ın dikkat çektiği bir başka konu ise Suriye krizi. İsmayıl, Suriye meselesinde, taraflar sorunun çözümü noktasında olumlu mesajlar verseler de, henüz herhangi bir uzlaşı olmadığının altını çizdi:
“Devletlerin çıkarlarının birbiriyle örtüşmüyor. Bu nedenle Suriye'de kolay bir çözüm olacağını söylemek zor. Taraflar sorunun çözümü noktasında olumlu mesajlar verseler de, yaklaşımlarda herhangi bir anlaşma söz konusu değil. Suriye sorununun çözümünün uzaması da yeni göç dalgalarının önünü açacaktır ve yeni facialar yaşanacaktır.”
'TERÖR ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ'
İsmayıl'a göre, 2015'in gündemden düşmeyen iki sorunu terör saldırıları ve göç akını, 2016'ya da damgasını vuracak. Terörün şekil değiştirdiğini belirten İsmayıl, IŞİD'i örnek verdi:
“Göç ve terör meselesi hem Avrupa, hem Türkiye, hem de Rusya'yı etkiliyor. Herhangi bir ülkenin güvenliği ne kadar güçlü olursa olsun, özellikle son yıllarda şekil değiştiren terör olaylarından kaçınması imkansız. Artık terör anlayışı bile çok değişime uğradı. Kendini bir taraftan devlet olarak da tanımlayan IŞİD buna bir örnek."
‘BÜYÜK GÜÇLER MÜDAHALE ETMEZSE, TERÖRÜN YÜZÜ DAHA DA SERTLEŞECEK’
“Eğer önde gelen devletler gerçek anlamda terörle mücadele etmezlerse, terörün yüzünün daha da değiştiği ve sertleştiğini göreceğiz. Terör olaylarının, gizli ya da açık şekilde terörü destekleyen tüm ülkeler de dahil olmak üzere, tüm dünyada yaşanması riski var."
‘RUSYA’NIN TÜRKİYE’YE ALDIĞI TAVRI ANLAMAK MÜMKÜN’
"İki ülkenin yaşadığı gerilimde Rusya'nın tavrını anlamak mümkün. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler son 10 yılda özellikle ekonomik işbirlikleri anlamında gelişti. Rusya'nın Suriye'deki müdahalesiyle birlikte böyle bir kriz ihtimali olduğunu belirtmiştik, nitekim yaşandı. Suriye meselesi iki ülke arasındaki en küçük noktadan biridir. Rusya ve Türkiye daha geniş çerçevede işbirliği içerisinde olan iki ülke. Dolayısıyla bu krizin çok derinleştirilmesi her iki ülke için de olumlu değildir. Bence bu kriz aynı zamanda ikili ilişkileri daha doğru bir çerçeveye oturtmak açısından bir fırsat."
‘RUSYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ BÖLGEDEKİ İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ’
İsmayıl'a göre, bölgedeki istikrar ve barış ortamı için iki ülkenin işbirliği çok önemli, aksi halde Karadeniz, Asya ve Uzakdoğu'ya kadar olan geniş bir bölgede çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.