Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, haftalık bilgilendirme toplantısında bir gazetede yer alan söz konusu haberi doğruladı. Bilgiç, "2014 ve 2015 yıllarında Güney Kıbrıs Rum yönetiminde alınan bir mahkeme kararı çerçevesinde, bu mahkeme kararının İngiltere'de uygulanması için açılan bir davada, bir İngiliz mahkemesi ihtiyati tedbir kararı olarak bir bankadaki hesapların dondurulması konusunda karar vermiş" dedi.
BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI
Bunun üzerine harekete geçildiğini vurgulayan Bilgiç, konun Türkiye'nin Londra'daki Büyükelçisi tarafından İngiliz makamları nezdinde dikkate getirildiğini söyledi. Bilgiç, aynı zamanda geçtiğimiz İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi'nin de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak bu konuda girişimde bulunulduğunu söyledi. Bilgiç, büyükelçinin ne zaman çağrıldığına ilişkin soruya ise, "Geçen hafta çağırdık ama tekrar çağrılmaması için bir neden yok" yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, diplomatik ilişkilerin vurgulanmasına ilişkin anayasa niteliğinde bazı uluslararası anlaşmalar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bunlar 1961 ve 1963 tarihli Viyana Sözleşmeleri. Bu hesapların dondurulması her iki sözleşmeye de ayrılık teşkil etmektedir. Zaten dondurulmasıyla İngiltere aslında diplomatik misyonlarımızın çalışmasını aksatmış ve Viyana Sözleşmelerine aykırı davranmıştır. Tabii böyle bir şeyin bizim için kabul edilmesi mümkün değildir. Bu amaçla zaten yasal bir itiraz süreci başlatılmıştır. Tabii bizim beklentimiz bu hesaplar üzerindeki kısıtlamaların, tedbir kararlarının ivedilikle kaldırılması, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerin İngiltere tarafından yerine getirilmesi. En kısa zamanda yasal itiraz sürecinin sonuçlanmasını bekliyoruz. "
MÜZAKERELERDEKİ OLUMLU ORTAMI ZEDELER NİTELİKTE
Kıbrıs'ta müzakere sürecinin devam ettiğini de hatırlatan Tanju Bilgiç, "Müzakere süreci devam ederken de sonra siyasi bir çözüm bulmaya çalışırken bu tarz yöntemlere başvurmak aslında müzakere sürecinin içinde bulunduğu olumlu ortamı zedeleyeceği bir nitelik taşımaktadır" dedi.