Sadurska, resmi medya kuruluşlarının tarafsız, objektif ve güvenilir olmasının Duda için önem taşıdığını da belirterek, cumhurbaşkanının yasayı bu nedenle imzaladığını vurguladı.
Polonya’da Noel öncesinde parlamentodan geçen bir yasa ile maliye bakanına, devlet radyo ve televizyonlarındaki müdürleri atama ve işten atma yetkisi verilmiş, ayrıca devlet radyo ve televizyonları Polonya halkının ‘yurtsever duygularını güçlendirecek’ yayınlar yapmakla görevlendirilmişti.
YENİ YASA NE GETİRİYOR?
Yasa, ülkede kuvvetler ayrılığı ilkesini tehlikeye düşüreceği ve anayasa mahkemesinin işlerliğine gölge düşüreceği gerekçesiyle büyük eleştiri alıyor.
Yeni yasaya göre, anayasa mahkemesinin kararlarında basit çoğunluk değil, üçte ikilik çoğunluk şartı aranacak. Ayrıca yasaların onay sürecinde oy sayısı da artırılıyor. Eskiden kararlarda 9 üyenin oyu yeterliyken, artık 15 üyeden 13'ünün oyu gerekli olacak.
AB SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Yasanın parlamentoda kabul edilmesinden sonra AB’den Varşova hükümetine yönelik sert eleştiriler gelmişti.
Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Alman Frankfurther Allgemeine gazetesine verdiği demeçte, basına getirilen uygulamaların Avrupa’nın ortak değerler sistemine bir saldırı olduğunu söylemişti.
AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da Polonya hükümetine iki mektup göndererek, yasa hakkında açıklama istemişti.
'DİKTATÖR REJİMLERİN İZLEDİĞİ YOLU ANDIRIYOR'
AB dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Varşova'daki gelişmelerin 'diktatör rejimlerin izlediği yolu andırdığı' eleştirisinde bulunmuştu.