Öte yandan Kuzey Ren- Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, taciz olaylarıyla ilgili en az 4 şüphelinin kimliğinin tespit edildiğini ama henüz gözaltına alınan veya tutuklanan kimse olmadığını açıkladı.
Diğer taraftan polisin yeniden taktik geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Jaeger, “Polis kadınlara toplu olarak saldıran gruplar olduğu gerçeğine uyum sağlamak zorunda. Böyle bir şey bir daha asla tekrarlanmamalı” dedi. Bununla birlikte bazı sığınmacı karşıtı grupların bu toplu taciz olayını fırsat bilebileceği uyarısı yapan Jaeger, “Sağcı platformlarda olanlar, en az kadınlara saldırı kadar berbat” ifadelerini kullandı.
Albers, sarhoş saldırganların ‘18 ila 35 yaş aralığındaki Arap ya da Kuzey Afrika kökenli erkeklere benzediğini’ belirtmişti.
İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise Köln Emniyeti’ni eleştiri tahtasına oturtmuştu. Yaşananların 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen de Maiziere, "Önce meydan boşaltılıyor, sonra bu olaylar meydana geliyor ve insanların suç duyurusunda bulunmaları bekleniyor. Polis bu şekilde çalışamaz" demişti.
Yılbaşı gecesinden sonra Köln Emniyeti'nin ‘Kutlamaların olaysız geçtiği’ yönündeki açıklamasını da eleştiren de Maiziere, "Neden bir gün sonra gecenin huzur içinde geçtiği açıklaması yapıldı?" diye sormuştu.
Bu arada Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’in bu tür taciz olaylarının önlenmesi için ortaya koyduğu çözüm planı eleştiri topladı. Reker, bir gazetecinin kadınların kendilerini nasıl koruyabileceklerine ilişkin sorusu üzerine, kadınların tanımadıkları ve fazla güvenmedikleri kişilerle aralarında ‘bir kol mesafesi’ bırakabileceklerini söyledi.
Das #einearmlaenge-Quote von @HenrietteReker im Original: https://t.co/OfesTBDiKD
— Konrad Weber (@konradweber) 5 Ocak 2016
‘Kol mesafesi’ önerisi, polislerle yaptığı kriz yönetimi toplantısının ardından konuşan Reker’in sunduğu ‘davranış kurallarından’ yalnızca biriydi. Reker yoldan geçenlerden yardım istenmesi ve yetkilileri taciz konusunda bilgilendirmenin de gerekli olduğunu belirtti.
Reker’in bu sözleri üzerine sosyal medyada da #einearmlänge (kol mesafesi) etiketiyle birçok paylaşım yapıldı:
‘Tecavüz kültürüne son verin. Kurbanları suçlamayı bırakın. Tecavüz asla kurbanın suçu değildir!’
End #RapeCulture Stop #VictimBlaming It is NEVER the victims fault! #eineArmlänge pic.twitter.com/7xiEHH4Z22
— Alice in Wonderland (@probably_Alice) 5 Ocak 2016
‘Yalnızca kol mesafesi. Artık kimse yanıma yaklaşamaz.’
Alles geklärt oder.. #einearmlänge pic.twitter.com/3q3PqOmXWU
— S. Wintschnig (@SWintschnig) 5 Ocak 2016
‘Matrix’teki Neo bunu zaten biliyordu. Tek kol mesafesiyle her şeyi uzakta tutabiliyordu.’
Schon Neo wußte,daß man in der #Matrix mit einer #armlaenge Abstand eine ganze Menge aufhalten konnte #afd #koelnhbf pic.twitter.com/KXw2zSAPKc
— Tulpenbieger (@tulpenbieger) 5 Ocak 2016
Bazı kullanıcılar da Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Haziran 2015’te Bavyera eyaletinde düzenlenen G7 Zirvesi’nde ABD Başkanı Barack Obama ile bir arada görüntülendiği o ünlü kareyi kullanıp “Merkel bu yöntemi zaten kullanıyormuş” ifadesini kullandı.
Wie lange ist #eineArmlänge? pic.twitter.com/IUWkqw3Fv3
— Konrad Weber (@konradweber) 5 Ocak 2016