Koalisyonun misket bombası kullanması hakkında açıklama yapan HRW'nin Silah Birimi Direktörü Steve Goose, "Kalabalık bir şehrin ortasında bu bombaların defaatle kullanılması, sivillere zarar verme niyetine işaret ediyor. Bu bir savaş suçu" ifadelerini kullandı.
Saudi-led coalition dropped vietnam-era cluster bombs on residential neighborhoods of Sanaa https://t.co/phvfH3r4AB pic.twitter.com/DKAHzT99zr
— Belkis Wille (@belkiswille) 7 Ocak 2016
HRW, Haziran ayında yayınladığı raporda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de misket bombası kullandığına dair yeni delillerin ortaya çıktığını açıklamıştı.
HRW, mayıs başında yayınladığı raporda da, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki hava saldırıları sırasında, dünyadaki birçok ülkede yasak olan misket bombasını kullandığını duyurmuştu. Raporda, ABD'nin tedarik ettiğini belirttiği bu bombaların Şii Ensarullah hareketine yönelik olarak en az iki kere kullanıldığına dair kanıtlar olduğu belirtilmişti.
Misket bombası kullanımı, kullanıldığı bölgede geniş bir alanda bulunan sivillere de zarar verdiği gerekçesiyle gayrı meşru kabul ediliyor.
Misket Bombaları Sözleşmesi, Aralık 2008'de Oslo'da imzalandı ve bağlayıcı bir uluslararası yasa olarak 1 Ağustos 2010'da yürürlüğe girdi. Sözleşme, misket bombalarının kullanımını, üretilmesini, stoklanmasını ve transfer edilmesini yasaklıyor, ülkelerin etkilenmiş arazileri 10 yıl içinde temizlemesini ve stoklanmış silahları sekiz yıl içinde imha etmesini gerektiriyor.
114 ülkenin imzasının yer aldığı sözleşmeyi, Suudi Arabistan ve diğer dokuz Arap ülkesi imzalamamıştı.