Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer test alanı yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki sarsıntının sebebi ortaya çıktı. Kuzey Kore devlet televizyonu, varlığından ilk kez Aralık 2015’te haberdar edilen hidrojen bombasının test edildiğini duyurdu.
North Korea says the nuclear test was a hydrogen bomb and that it was a success pic.twitter.com/ya97elIEGG
— Anna Fifield (@annafifield) 6 Ocak 2016
'Önemli ve özel' açıklamada “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, 6 Ocak 2016’da 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.
North Korea state TV celebrating the announcement of the h-bomb test. pic.twitter.com/TKvPGS3bKA
— Breaking News Feed (@pzf) 6 Ocak 2016
Testin ‘minyatürize edilmiş bombayla’ yapıldığı belirtilen açıklamada “Tarihe geçen hidrojen bombasının mükemmel başarısı sayesinde, ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdik. Tamamen teknoloji ve insan gücüne dayalı test, yeni geliştirdiğimiz teknolojik kaynakların doğruluğunu kanıtladı ve minyatürize edilmiş hidrojen bombamızın etkisini gösterdi ” denildi.
#Breaking: #DPRK says it has conducted 4th nuclear test
— CCTV English (@CCTV_English) 6 Ocak 2016
Öte yandan hidrojen bombası testinin ‘meşru müdafaa’ olduğunu savunan ve tehditler karşısında askeri endüstri ve nükleer silahlarını geliştirmeye hazır olduğunu açıklayan Pyongyang, uluslararası toplum Kuzey Kore’nin egemenliğine saygı gösterirse nükleer silah kullanmama sözü verdi.
Açıklamada denemenin çevreye zarar vermediği ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.
Here's the English bulletin from KCNA, North Korea's central news agency pic.twitter.com/ucgqACD5ob
— Martyn Williams (@martyn_williams) 6 Ocak 2016
AFP ajansı ise sürpriz testin, test talimatını bizzat veren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un doğum gününden birkaç gün önce yapılmasına dikkat çekti.
#DPRK releases photo of Kim Jong Un signing order authorizing “hydrogen bomb test.” pic.twitter.com/FMkvw8LSJp
— Steve Herman (@W7VOA) 6 Ocak 2016
Hidrojen bombası, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü bir etkiye yol açıyor.
The #DPRK has conducted four nuclear tests. Here are its previous three tests since 2006: https://t.co/uVbHbh0Rzg
— CCTVNEWS (@cctvnews) 6 Ocak 2016
'HİDROJEN BOMBASI DEĞİL'
Güney Kore Savunma Bakanlığı'na göre ise Kuzey Kore'nin test ettiği şey hidrojen bombası değildi.
GÜNEY KORE ORDUSU ALARMA GEÇİRİLDİ
JAPONYA: İZİN VEREMEYİZ
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu testin Japon halkının güvenliğine tehdit teşkil ettiğini belirtip “Buna kesinlikle izin veremeyiz. Güçlü bir şekilde kınıyoruz” dedi. Denemeyi BMGK kararlarının ihlali olarak niteleyen Abe ABD, Güney Kore, Çin, Rusya ve BM ile birlikte çalışacaklarını söyledi.
ÇİN: KESİNLİKLE KARŞI ÇIKIYORUZ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ülkesinin bomba denemesine tamamen karşı çıktığını belirterek, Kuzey Kore’ye yarımadadaki gerginliği arttıracak davranışlardan kaçınması çağrısında bulundu.
ABD: PROVOKASYONLARA UYGUN CEVABI VERİRİZ
İNGİLTERE: PROVOKASYON
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kuzey Kore’nin denemesini ‘provokasyon’ olarak niteledi. Hammond, Twitter hesabından yaptığı açıklamasında “Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesine yönelik bilgiler doğru ise, bu doğrudan BMGK’nın kararlarının ihlali ve provokasyon demektir. Bunu koşulsuz şartsız kınıyorum” ifadelerini kullandı.
If North Korean H-bomb test reports are true, it is a grave breach of #UNSC resolutions & a provocation which I condemn without reservation
— Philip Hammond (@PHammondMP) 6 Ocak 2016
FRANSA: KINIYORUZ
Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada “Kuzey Kore’nin nükleer denemesini BMGK kararlarının kabul edilemez biçimde ihlali olarak niteliyor, uluslararası toplumdan bu konuda sert bir tepki bekliyoruz” denildi.
IAEA: OLDUKÇA ÜZÜCÜ
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Yukiya Amano da Kuzey Kore'nin testinin BMGK kararlarının ihlali anlamına geldiğini yineleyip "Oldukça üzücü" ifadesini kullandı.
#NEWSGRAPHIC Timeline of nuclear North Korea #NKorea @AFP pic.twitter.com/pUqs97ziGl
— Agence France-Presse (@AFP) January 6, 2016
AB: DOĞRULANIRSA ÇOK CİDDİ BİR İHLAL
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Haberler doğrulanırsa, bu eylem Kuzey Kore’nin kimyasal silah üretmememe sözünün ‘çok ciddi ihlali’ anlamına gelir” dedi.
NATO: KUZEY KORE NÜKLEER SİLAHLARI BIRAKIP, NÜKLEER SİLAHSIZLANMAYA ODAKLANMALI
Yazılı bir açıklama yapan Stoltenberg, “Kuzey Kore nükleer silahları ile mevcut nükleer ve balistik programını tam, doğrulanabilir ve geri dönülmez şekilde sonlandırara, nükleer silahsızlanma hakkındaki esas görüşmelere odaklanmalı” ifadelerine yer verdi.
ALMANYA: PYONGYANG’IN ADIMI GÜÇLÜ BİR SİNYAL
Almanya ise Kuzey Kore elçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Açıklamayı yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Kuzey Kore’nin hamlesi için de ‘güçlü bir sinyal, hatta bir protesto’ değerlendirmesinde bulundu.
'BMGK BUGÜN TOPLANACAK'
Bu arada Reuters’a konuşan ve adını vermek istemeyen bir BMGK yetkilisi, konuyla ilgili olarak bugün acil toplanacaklarını söyledi.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Yankang bölgesindeki Pekam kenti merkezli ve 5.1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıklamıştı. Güney Kore kaynakları da depremin ‘yapay’ olduğunu ve Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemesi yapmış olabileceği konusunda uyarmıştı.
BREAKING: North Korea successfully conducts hydrogen bomb test https://t.co/MI33ePUWLb pic.twitter.com/9GRkTKT170
— Bloomberg Business (@business) 6 Ocak 2016