Reuters'in haberine göre KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, "Vakalardan birinde alınan kan örneklerinin analizi, bazı kişilerin belirli oranlarda sarin gazına ya da benzeri bir gaza maruz kaldığını ortaya koyuyor. Bunun ne zaman ve hangi koşullarda meydana geldiğini belirlemek için yeni incelemeler yapılması gerekiyor" dedi.
TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR
Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden savaşta taraflar birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçluyor. KSYÖ, daha önce terör örgütü IŞİD'in bir başka isyancı grupla çatıştığı bir bölgede hardal gazı kullanıldığını tespit etmişti.
Bazı kaynaklarda, özellikle ölümcül sarin gazı olmak üzere çeşitli kimyasal maddelerin Suriyeli militanlara Türkiye tarafından sağlandığı belirtilmişti. 2013'te, bir bölümü Türkiye'den olmak üzere El Kaide bağlantılı Suriyeli muhalif gruplara sarin gazı gibi kimyasal silahlar temin edildiğine dair bilgiler ortaya çıkmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'den Suriye'ye sarin gazı kaçırıldığına dair haberlerin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından incelenmesi gerektiğini söylemişti.
Suriye'de kimyasal silahların tahliyesine 2013'te başlanmıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın verdiği izinle KSYÖ uzmanları, Suriye'deki kimyasal silah depolarına girmişti. Tahliye sonucunda 1300 ton kimyasal silah ABD donanmasına ait gemilerle alınarak zararsız hale getirilmişti. KSYÖ, kimyasal silahların tahliyesi dolayısıyla 2013 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.