Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde Türkiye sınırında bulunan Tel Abyad’ın önde gelen Türkmenlerinden Muhammed İbrahim Hasan, Türkiye’nin haziranda kentin denetimini ele geçiren YPG güçlerinin Türkmen ve Arap nüfusunu baskı altında tuttuğu, hatta Kürtler dışındaki nüfusun göçe zorlandığı iddiasını yalanladı.
‘ERDOĞAN’A YANLIŞ BİLGİ VERMİŞLER’
Sputnik’e konuşan Hasan, “Türkiye’de 2 yıl kaldım. IŞİD kentten çıkarılınca Tel Abyad’a döndüm. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkmenler ve Araplar baskı altında’ sözleri doğru değil. Erdoğan’a yanlış bilgi vermişler. IŞİD kentteyken Türkmenler baskı altındaydı. Türkiye bize sahip çıkmadı” dedi.
Hasan şöyle devam etti: “Tel Abyad için Türkiye hiçbir zaman bize yardımda bulunmadı. IŞİD kentteyken Türkiye sesini çıkarmıyordu. Başka yerlerdeki Türkmenlere sahip çıkıp çıkmadığını bilmiyorum.”
Türkmenlerin Tel Abyad’ın en eski ve yerli halklarından olduğunu belirten Hasan, kentte pek çok Türkmen köyü olduğunu söylerken, “Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında hiçbir zaman sorun olmadı. Baas rejimi iktidarında bazı ayrımcılıklar yaşandı” ifadelerini kullandı.
‘YPG BİZE ZULMETMEDİ’
Ahrar’uş Şam, Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ve IŞİD gibi cihatçı terör örgütlerinin Tel Abyad’ı ele geçirdikten sonra kentte yaşayan Kürtleri sürdüğünü aktaran Hasan şunları söyledi: “YPG kenti alınca bize baskı yapacağını, zulmedeceğini düşündük. Kürtler çok baskı görmüştü. Ancak bize herhangi bir baskı ve zulüm uygulamadılar. Demokratik bir sistem kurdular. Demokratik özerklik meclisi kuruldu. Ben de bu meclisin içinde yer alıyorum. Adalet divanı ve Demokratik Suriye Meclisi’nde yer alıyorum. Özgür bir toplum için çabalıyoruz.”
Hasan, Tel Abyad’ın IŞİD’in elinde bulunduğu dönemle ilgili bilgiler de paylaştı: “Kentte özgürlük yoktu. İnsanlar iyi bir yaşam içerisinde değillerdi. Şimdi ise özgür bir hayat var. IŞİD’in Telabyad’daki günlerle bugünki günler arasında çok büyük bir fark var. O günler karanlık günlerdi ve geçti.”
‘TÜRKÇE EĞİTİM İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ’
Öte yandan Tel Abyad’da Türkmenler için okulun açılacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Hasan şöyle devam etti: “Rejim zamanında Türkmenler ve diğer haklar dilleriyle eğitim alamıyorlardı. Hamam Türkmen bölgesinde 15 bin Türkmen var ama Türkçe okutan, bir Türkmen dahi yoktu. Çünkü Türkçe eğitim yasaktı, alamıyorduk. Kürtler de Tel Abyad’da ev ya da arsa sahibi olamıyordu. Bu kanun 1950’de çıkmıştı. Kürtler de ayrımcılığa maruz kalıyordu. Demokratik özerklik meclisi Tel Abyad’da önemli bir karar aldı. Herkes kendi diliyle eğitim alacak. Türkmen okulu için öğretmen ve kitap eksiğimiz var. Bize bu konularda yardımcı olan olursa seviniriz.”