BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda'da ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti (CDA), Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan gelişmeleri parlamento gündemine taşıdı.
7 PARTİDEN DESTEK
Bunların arasında hükümet ortakları Liberal Sağ Parti (VVD) ve İşçi Partisi (PvdA) ile Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) de yer alıyor.
Parlamentonun büyük bölümünün desteklediği önerge, Dışişleri AB işleri komisyonlarında kabul edildi.
‘AVRUPA PARAYI HUKUK DEVLETİ İÇİN VERİYOR'
Önergede, AB'nin üyelik müzakereleri çerçevesinde Türkiye'ye verdiği parasal yardımların, hukuk ilkesine bağlı bir devlet yönetiminin kurulmasını amaçladığının altı çizildi.
Ancak Ankara'nın bu yardımları yapısal reformlar yerine Güneydoğu'da kendi halkına karşı kullandığı savunuldu.
Bu nedenle AB'nin Türkiye'ye verdiği parasal yardımların dondurulması önerildi. Hollanda hükümetinden de bu konuda AB nezdinde girişimde bulunulması istendi.
Parlamento, Hollanda hükümetini, Türkiye'nin güneydoğuda kendi halkına yönelik operasyonları konusunda da adım atmaya çağırdı.
Önergede, bu koşullar içerisinde Türkiye'nin AB ile müzakerelerde hukuk devleti başlığını açmaya hazır olup olmadığı soruldu.
Hollanda Parlamentosu, Dışişleri Bakanı Bert Koenders'dan Güneydoğu'daki gelişmeler ve Hollanda hükümetinin bu konudaki girişimlerine ilişkin 4 Ocak'a kadar meclisi bilgilendirmesini de istedi.