Rusya ve Ermenistan'ın Kafkasya bölgesinde attığı bu kritik adımı RİA Novosti'ye değerlendiren Aleksandr Luzan, "Bu kararın Türkiye'de yaşanan gelişmelerle ilişkili olduğunu düşünüyorum. Bugün havacılık, askeri alanda baş rolde bulunuyor.
NATO üyesi Türkiye'nin topraklarında bugün sadece kendi hava gücü bulunmuyor. Ülkedeki hava üsleri ABD Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyor. Bu nedenle, hava sınırımızı daha güvenilir şekilde koruyacak bir sisteme ihtiyaç vardı" dedi.
Türk jetleri, 24 Kasım'da Suriye sınırında Rusya'ya ait Su-24 uçağını düşürmüştü.
Luzan, verdiği demeçte, Rusya’nın Ermenistan’da askeri üssü bulunduğunu hatırlattı. Rus askeri uzman, "Buradaki üssü de korumamız gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir durumda Rusya ve Ermenistan ordularının birbirinden ayrı hareket etmesi yapıcı bir adım olmazdı" değerlendirmesinde bulundu.
'BDT ORTAK HAVA SAVUNMA SİSTEMİ İÇİN BİR ADIM ATILDI'
Öte yandan Aleksandr Luzan, Moskova ve Erivan'ın hamlesi sayesinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ortak hava savunma sistemi kurulması yönünde bir adım atıldığını kaydetti.
Rusya, Ermenistan'ın yanı sıra Kırgızistan ve Tacikistan'la da ortak bir hava savunma sistemi üzerinde çalışıyor. Rusya, Kazakistan ve Belarus'un hava savunma sistemleri ise 2013'te imzalanan bir anlaşmanın ardından birleştirilmişti.