Türk ve İsrailli yetkililerin ilişkilerin normalleşmesi için İsviçre'de yapılan bir görüşme sonrası anlaşmaya vardığını ve ilk olarak büyükelçilerin başkentlere geri döneceği haberi dün gece saatlerinde medyaya yansımış, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmelere ilişkin iki ülke arasında varılmış nihai bir mutabakat olmamakla birlikte, görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir" denilmişti.
‘FİLİSTİN'E AMBARGONUN KALDIRILMASI KONUSUNDA DÜĞÜMLENİYOR'
Konuyla ilgili Sputnik'e değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin tazminat, özür ve Filistin üzerine uygulanan ambargoların tamamen kaldırılması şartlarının olduğunu anımsatarak şöyle konuştu:
Yılmaz, Türkiye ile İsrail arasında sürdürülen görüşmelerin bölgesel gelişmeler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin Irak, Suriye ve Rusya ile yaşanan krizden sonra tabii ki bir arayışı başlatmıştı. Ben de bunu o bağlamda değerlendiriyorum. Bunu, bölgesel gelişmelerin böyle bir açılıma doğru Türkiye'yi ittiğini düşünüyorum. İsrail açısından da bunun farklı gerekçelerle açılım noktasına gelindiğini düşünüyorum. Bizim açımızdan daha çok bölgedeki gelişmeler çerçevesinde bunu değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum" diye konuştu.
HDP: ORTADOĞU'DAKİ SAFLAŞMALAR TÜRKİYE'Yİ İSRAİL'LE YAKINLAŞMAYA GÖTÜRÜYOR
Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'yi İsrail ile yakınlaşmaya ittiğini ifade etti. Bilgen, "Suriye politikasının sadece Suriye ile ilişkiler ve sınır güvenliği ekseninde değil genel olarak bir Ortadoğu çıkmazına dönüşmesi, Ortadoğu'daki yeni saflaşmalar Türkiye'yi hem NATO'da daha çok rol ve pozisyon oluşturma, hem de İsrail'le yakınlaşmaya doğru götürüyor. Oysa bu yaklaşımın kendisi çok ciddi riskler ve bölgede kalıcı ilişkiler açısından ciddi tehditler oluşturuyor" diye konuştu.
Birçok ülke gibi Türkiye'nin de Filistin sorununu sadece iç politika malzemesi olarak gördüğünü dile getiren Bilgen, "Suriye ve Irak'ta barışın tesis edilmesi Filistin sorunuyla doğrudan ilişkilidir. Türkiye'nin İsrail'le ilgili politikasının büyük oranda hamasete dayalı ve iç kamuoyu ve algı yönetimi üzerine kurulu olduğu bu son görüşmelerle net biçimde ortaya çıkmıştır. Çok kararlı ön şartlar ilan edilmesine rağmen bu konuda sergilenen yaklaşım ne yazık ki bölgede başka riskleri beraberinde getirecektir. Suudi Arabistan merkezli İslam İttifakı adı altında kurulmaya çalışılan yeni askeri güç bölgede mezhep çatışmalarını körükleyebilecek niteliktedir. İsrail'le başlatılan süreç de bu anlamda bir eşzamanlılık içermektedir" diye konuştu.