Bahreynli mevkidaşı Halid bin Ahmed bin Muhammed el Halife ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suudi Arabistan’ın liderliğinde 34 ülkenin katılımıyla oluşturulduğu açıklanan ‘Teröre Karşı İslam İttifakı’ hakkında ilk kez yorum yaptı. Riyad yönetiminin bu girişimini büyük dikkatle karşıladıklarını kaydeden Lavrov, “Şu an ittifakın içeriğini ve terörle mücadelede edinmek istediği yeri analiz ediyoruz” dedi.
‘Teröre Karşı İslam İttifakı’nın terörle mücadele için BM himayesinde bir konferans düzenlenmesi için başlangıç noktası teşkil edebileceğini kaydeden Rus bakan, ‘ittifakın İslam dininin yüce prensiplerinin spekülasyonu yoluyla gençlerin zehirlenmesini önleme’ hedefinin de özel anlam taşıdığını vurguladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da dün yaptığı açıklamada, "Aşırılıkla mücadelede güç birliği yapılmasını olumlu değerlendiriyoruz, ama ittifakın amacını ve katılımcılarını analiz etmemiz için zaman gerek” demişti.
'YENİ SURİYE TASARISI BMGK'YA SUNULACAK'
Suriye krizine ilişkin Viyana görüşmelerinde varılan anlaşmanın ilkelerini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunmayı amaçladıklarını açıklayan Lavrov, tasarının Viyana Anlaşması’na aykırı olmayacağının altını çizerek şöyle konuştu:
“Yeniden vurgulamak istiyorum, BMGK’ya sunacağımız tasarı anlaşmanın yeniden yazılması anlamına gelmiyor. Viyana’da uzlaşılan ilkelerin BMGK kararı yoluyla teyit edilmesini amaçlıyor.”
Sergey Lavrov, BMGK’da Suriye krizi hakkında bir karar alınmasını engelleme ihtimalinin az olduğunu da söyledi. Viyana görüşmesinin katılımcıları, Suriyeli tarafların 6 aylık geçiş sürecinde ulusal birlik hükümeti oluşturulması konusunda anlaşma sağlamasını ve anayasal düzenlemeler yapılmasını kararlaştırmıştı. Ardından da 18 ay içinde yeni anayasa temelinde devlet başkanlığı seçimleri düzenleneceği belirtilmişti.