''Türkiye yaşananı 'yanlış anlama' gibi gösterse de nesnel veriler bunun, önceden izni verilmiş Rusya karşıtı bir eylem olduğunu gösteriyor'' ifadelerini de kullanan Meşkov, Türkiye'nin, Rus uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992'de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini söyledi.
'İKİLİ İLİŞKİLERİN GELECEĞİ HAKKINDA OLUMLU OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'
Meşkov, ilişkilerin eski hâline dönüp dönemeyeceğine dair bir soru karşısında da şunları söyledi: ''Türkiye hükümetiyle işbirliğine Ankara kendisi nokta koydu. İlişkiler eskisi gibi olmayacak. Bunun ne kadar süreceği ise Türk tarafına bağlı. Ancak Türk hükümetinin mevcut çizgisi, ortada hiçbir provokasyon yokken uçağımızı düşürmesindeki sorumluluğunu kabul etmemesi ve terörle mücadelede çifte standartlardan kaçınmaması, Moskova-Ankara ilişkilerinin geleceği hakkında olumlu tahminler yapmamızı imkansız kılıyor.''
'ÖZÜR TALEBİNİN KARŞILANMASI MÜMKÜN DEĞİL'
“24 Kasım’dan beri var olan gerginliği düşürmek amacıyla hem teenni hem de dikkat ile hareket ediyoruz. Rusya Federasyonu askeri unsurları bir süredir kendilerine yönelik bir tehdit algılaması varmış gibi hareket ediyorlar. Aslında bu abartılı bir durum ve gerçekle ilgisi yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanımız defalarca söyledi. Bizim krizi tırmandırmak gibi herhangi bir niyetimiz yok. Biz bu çerçevede de meydana gelen olayları herhangi bir abartı olmaksızın karşılamaya çalışıyoruz.”
Bilgiç, "Rusya’ya ilişkin bizim tutumumuz çok net ve açık. Rus tarafı Türk hava sahasını ihlal ettiği için uçak düşürüldü. Bu konuya ilişkin olarak Rus tarafını uyarmıştık. Onun için bu aşamada Rus tarafının istediği unsurların karşılanması tarafımızca mümkün değildir” diye konuştu.
'RUSYA TÜRK TARAFINI İHLAL ETMEZSE BÖYLE BİR HADİSE TEKRARLANMAZ'
"Bu olayların tekrarlanmaması için Rusya Federasyonu uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmemesi gerekir. Böyle bir ihlal yapılmadığı zaman böyle hadiselerle karşılaşmamış oluruz. Söylediğim gibi Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu askeri unsurlarına hasmane bir tutum içinde yaklaşmamaktadır. Gerginliğin tırmanmaması, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan daha fazla etkilenmemesi temel dileğimiz. Ama bunu söylerken bu gerçekleri de açık bir şekilde ortaya koymak gerekir."
İki ülke arasındaki ilişkilerin son durumuna da değinen Bilgiç, New York’ta 18 Aralık’ta yapılacak Suriye konulu toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağını açıklayarak, burada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşme yapılması için atılmış bir adım olmadığını ancak ikili görüşmelerin olmasının mümkün olduğunu söyledi.