İran'ın ŞİÖ'ye üyelik başvurusuna büyük bir saygıyla yaklaşıldığını ve örgütün İran'ın üyeliğini desteklediğini söyleyen Mezentsev, "BM Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımların en kısa sürede kaldırılmasını ve ŞİÖ normlarına göre, İran'ın örgüte üyeliğini engelleyen bir unsurun daha ortadan kalkmasını istiyoruz" dedi.
'HİNDİSTAN VE PAKİSTAN ÖRGÜTE AĞIRLIK KAZANDIRACAK'
Mezentsev, temmuz ayında Rusya'nın Ufa kentinde yapılan ŞİÖ Liderler Zirvesi'nde devlet başkanlarının kararıyla üyeliğe kabul prosedürünün başlatıldığı Hindistan ve Pakistan ile ilgili soruyu yanıtladı.
İki ülke ile yürütülen üyeliğe kabul müzakerelerinin verimli geçtiğini ifade eden Rus yetkili, "Hindistan ve Pakistan'ın üyeliği sonucunda, ŞİÖ sadece otoriter değil, aynı zamanda nüfuz sahibi bir örgüt haline gelecek. Örgütün ağırlığı giderek artacak" dedi.
Pakistan ve Hindistan'ın tam üyelik prosedürlerinin 2016 yılındaki zirveye kadar tamamlanması bekleniyor.
'BELARUS İLK KEZ KATILDI'
Mezentsev, Ufa'daki zirvede diyalog ortağı ülke pozisyonundan gözlemci üye statüsüne çıkartılan Belarus'un ŞİÖ Hükümet Başkanları Toplantısı'nda yeni statüyle ilk kez temsil edildiğini belirtti.
Rus yetkili, Avrasya Ekonomik Birliği'nin kurulmasında ve gelişmesinde önemli rolü bulunan Belarus'un ŞİÖ çatısı altındaki tüm formatlarda yer almaya hazır olduğunun altını çizdi.
Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996'da oluşturduğu örgüt, Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu ve 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkardı. Belarus, Afganistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Moğolistan’ın gözlemci ülke olduğu ŞİÖ’de Türkiye ve Sri Lanka diyalog ortağı. Türkiye’nin diyalog ortaklığı ŞİÖ’nün Haziran 2012 Pekin zirvesinde kabul edilmişti.