Carter, şöyle dedi: "Türkiye'nin oynayacağı devasa bir rol var. Yaptıklarından memnuniyet duyuyoruz. Daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Bize İncirlik Üssü'nde ev sahipliği yapıyorlar ki bu son derece önemli bir katkı, ancak bizi ve koalisyonun diğer güçlerini misafir etmesinin ötesinde daha fazlasının yapılması gerekiyor. Türkiye güçlerinin havada ve münasip olduğunca karada katkılarını istiyoruz. Daha da mühimi, onların coğrafyasının gerekli kıldığı en önemli katkıları da sınırlarının kontrolü.''
TÜRKİYE SINIRININ KAPATILMASI
ABD Başkanı Barack Obama ve bazı ABD'li yetkililer bir süredir Türkiye'den IŞİD'e lojistik ve eleman toplamayı önleyecek şekilde sınırın 'mühürlenmesini' talep ediyor. Özellikle de sınırın 98 km'lik bölümünün kapatılmasına büyük önem atfediliyor.
Carter, dün üste Amerikan askeri personeli ve aileleriyle buluşurken, onlara koalisyon ortaklarından ilave katkılar istedikleri bilgisini verdi. "Her koalisyon ortağına bazı özel fikirler verdiklerini" belirten Carter, detaylara girmedi.
TERÖRE KARŞI İSLAM İTTİFAKI
Carter, Sünni Körfez ülkelerinin bu yolla IŞİD'in elindeki bölgelerde bulunan Sünni toplulukların direnişine yardım için cesaretlendirilebileceğini vurgularken, "Farklı ülkeler farklı türde katkılar yapabilirler. Ve bu ziyaretle önümüzdeki haftalar ve aylarda her birinden yapabilecekleri en güçlü katkıyı isteyeceğim" diye ekledi.
İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜN ÖNEMİ
Amerikalı yetkililer, İncirlik Üssü'nün IŞİD'le savaşta önemine dikkat çekerken ABD, Türkiye, Katar ve Almanya'nın sağladıklarıyla birlikte üste saldırı misyonları, istihbarat ve yakıt sağlamak üzere bulunan uçakların sayısını 59 olarak verdi. Bu uçaklardan 45'inin ABD'ye ait silahlı ve silahsız nitelikte olduğu belirtildi. İncirlik'te bulunan Amerikan personelinin sayısının da temmuz ayında 300 iken 1300'e çıktığı kaydedildi.