Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in laiklik ile ilgili sözleri sosyal medyada günün konusuydu. Görmez, Fransız İhtilali'yle birlikte insanlığın başka bir arayış içine girdiğini, dinlerin dışında daha seküler bir dünya kurmayı tasarladığını söyledi, dinlerin şiddeti de geride bıraktığı iddiasını dile getirdi.
Dünya, bu savaşları sekülerizm yüzünden mi yaşadı yoksa dinler mi bu savaşları etkiledi? Diyanet Vakfı Kadın Kolları eski Başkanı Ayşe Sucu, tartışmaya kapitalizm üzerinden katıldı. "Mehmet Görmez'in kavramlar konusunda kafası karışık" diyen Sucu, IŞİD ve Boko Haram örnekleri üzerinden dinin ülkeleri getirdiği noktayı tanımladı.
Sucu, "Görmez'in burada asıl kastettiği şey kapitalizm. Sanıyorum kavramları karıştırıyor. Kapitalizm derse kabul edebilirim. Kapitalizm; dini, ırkçılığı, laikliği çok güzel kullanır. Keşke bunlar üzerine konuşsa. Belli ki kafası karışık. Tersinden de söyleyeyim. Din ahirete yönelik bir şey mi? Dini nerede yaşıyoruz. Dünyada yaşıyoruz. Din de dünyevileşen, kendi içinde yeninden anlaşılmaya imkan tanıyan bir olgudur. Ahirete özgü kılamazsınız Laiklik doğru anlaşıldığında insanlığa ve dinlere rahatlatıcı bir yaklaşımı vardır. Dinin de getirdiği noktayı görüyorsunuz işte. IŞİD üzerinden, Boko Haram üzerinden dini anlamak mümkün mü? Demek ki kavramların içini boşatırsanız laikliğin veya sekülerizmin düşmanı kesilirsiniz" diye konuştu.
O KAVRAMLARA KİM KARŞI ÇIKABİLİR?
"Eğer laikliği burada baz alıyorsa, keşke Fransız İhtilali'ni araştırsaydı. Çünkü bu konuda çalışanların ortaya koydukları verilere bakarak konuşacak olursak insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktasındır" diyen Ayşe Sucu, Fransiz İhtilali ile ortaya çıkan kavramları hatırlatarak Mehmet Görmez'e hangi din kardeşlik eşitlik gibi kavramlara karşı çıkar diye sordu?
İslam Dünyası'nı da eleştiren Diyanet Vakfı Kadın Kolları eski Başkanı Ayşe Sucu, "Müslümanların bırakın tüm insanlığa evrensel bir düşünce sunmayı kendi insanlarına dahi bir üst söylemi oluşturamıyor. Alevi, Sünni, Şafi, Maliki hepsinin kardeşçe yaşayacağı bir öğretiyi Müslüman dünyanın oluşturmadığını görüyoruz. Keşke Mehmet Görmez bunlarla da uğraşsa" diye konuştu.