Romanların sorunlarına dikkat çeken Purçu, "TDK'da Romanlar kötü kılıklı seyrek görülen bir tip olarak şu an nitelendiriliyor biz tip miyiz? Maalesef Roman vatandaşlarımızı devlet bugüne kadar hiç görmedi. Roman vatandaşların yüzde 96.58'i kayıt dışı işler yapıyor, hâlâ lağım temizliyoruz. Barınma meselemiz var ben de çadırda doğdum büyüdüm. Kentsel dönüşüm kararı ile Romanları şehrin dışına atıyorlar. Roman vatandaşların yerine villalar diktiler. Zenginlere sattılar. Roman açılımının bütün süreçlerine katıldım 5 yıldan beri bir stratejimiz hazırlanmadı" dedi.
"Sıfırlayın saniyelere ihtiyacım var. Başkanım 92 yıldan beri ilk defa konuşacağım 10 dakika olsun" diyerek söz alan Purçu, Romanların sorunlarına ilişkin, "Gönül isterdi ki bugün daha iyi şeyler konuşalım. Ama maalesef çocukların cesetleri sahile vurdu, gazeteciler tutuklandı. Doğuda olağanüstü halin uygulandığı bir zamanda maalesef buruk bir gün geçiriyoruz. 92 yıldan beri ilk defa Roman kökenli bir kardeşiniz olarak kürsüye çıktık. Tarihi bir an olarak niteliyorum" ifadelerini kullandı.
‘TDK'DA ROMANLAR KÖTÜ KILIKLI SEYREK GÖRÜLEN BİR TİP OLARAK ŞU AN NİTELENDİRİLİYOR'
Purçu, "Maalesef Roman vatandaşlarımızı devlet bugüne kadar hiç görmedi. Mahallelere el uzatmadı. Doğru düzgün tanımadı bile. Bakın TDK'da şu anda Roman vatandaşların nasıl tanımlandığını söyleyeyim; Romanlar kötü kılıklı seyrek görülen bir tip olarak şu an nitelendiriliyor internete girerseniz. Biz tip miyiz? Sevgili kardeşlerim, biz bu ülkenin vatandaşları değil miyiz? Biz kimiz? Bugüne kadar maalesef Romanlar ile ilgili TBMM'de yapıcı bir karar çıkmadı. Üzülerek söylüyorum maalesef çıkmadı. Bu parti meselesi değil bu hepimizin meselesi" diye konuştu.
‘BU BENİM SENİN DEĞİL TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN AYIBIDIR'
Purçu, "Biz bu ülkenin vatandaşı isek 550 milletvekili isek hepimizin sorumluluğu var. Lütfen bundan sonra 92 yıldan beri görülmeyen Roman vatandaşların sorunlarına değinilsin. Roman vatandaşların şu anda yüzde 75'i okula gitmiyor ya da yarıda bırakıyor. Yüzde 2'si lise mezunu, binde dördü ancak üniversiteye gidebiliyor. Bu bizim ülkemizin ayıbı. Benim senin değil Türkiye Cumhuriyeti'nin ayıbıdır. Bunu bir an önce TBMM olarak lütfen ortadan kaldıralım" dedi.
Purçu, "Barınma meselemiz var. Ben de çadırda doğdum büyüdüm. Elektriksiz ve susuz. 38 yaşındayım. Bakın bebelerimiz çadırda yaşıyor. Burası Somali değil. Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Hâlâ çadırda mı yaşayacağız? Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kadar gücü yok mu? Yok mu? Lütfen soruyorum size. Bu çocuklar niye çadırda yaşasın?" diye sordu.
‘BİZ BU ÜLKEDE 92 YILDAN BERİ MÜLTECİ GİBİ YAŞADIK'
Purçu, "Biz bu ülkede 92 yıldan beri mülteci gibi yaşadık. TBMM bu ayıbı bir an önce bitirsin lütfen. İşsizlik, ön yargı, ayrımcılık ile büyüyen bir toplumuz" dedi.