Rusya'nın yaptırım kararlarını yorumlayan Şimşek, Rusya'nın önemli bir partner olduğuna dikkat çekti, ancak krizin olası etkilerinin hesaplandığını ve tedbirlerin hazırlandığını belirtti. "Rusya'yla gerilim peşinde değiliz" diyen Mehmet Şimşek, gerilimin diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yaptı.
RS FM’de yayınlanan Dünya Panorama’ya konuk olan ekonomi yazarı Uğur Gürses, Şimşek'in açıklamalarının ardından ‘Rusya ile yaşanan gerilimin etkileri Türkiye'yi teğet mi geçecek?’ sorusunu yanıtladı.
'TARIM ÜRÜNLERİNDE 1 MİLYAR DOLARLIK KAYIP OLACAK'
“Rusya'nın aldığı ambargo kararının Türkiye'yi teğet geçebilecek ve geçemeyecek kısımları var” diyen Gürses şunları söyledi:
“Ambargonun etkileri, meyve-sebze ihracatında orta vadede teğet geçilebilir. Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa Birliği'nden gıda ve tarım ürünleri almayı kestiği zaman, AB'nin Rusya'ya yaptığı ihracatı başka ülkelere yönlendirdiğini hatta yüzde 6 oranında artırdığını gördük. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle gıda-tarım ürünleri ihracatında 1 milyar dolarlık bir kayıp olacak”
'EN BÜYÜK KAYIP TURİZMDE'
“Rusya ‘charter’ uçuşlarını yasakladı. Türkiye'ye turizm pazarlaması yapılmasını durdurdu. ‘Charter’ uçak seferleri yapılmıyorsa zaten turist gelmiyor demektir. Tarifeli uçak seferleriyle 4.5 milyon turistin gelmesi çok zor. Dolayısıyla Türkiye'nin en büyük hasar alacağı alan turizm olacaktır. Kabaca 3 — 3.5 milyar dolarlık bir turizm kaybı 2016'ya damgasını vuracak gibi görünüyor.”
Bavul ticareti kazancının son bir yılda 6 milyar dolara düştüğünü belirten Gürses, “Bunun 2 milyar doları Rusya üzerinden yapılıyor. Ancak bunlar, bir yıllık vadede ortaya çıkacak olan faturalar” ifadelerini kullandı.
'DOĞRU KARARLAR VE ÖNLEMLER ALINMALI'
Yaptırımların Türkiye’ye maliyetinin yönetilebilecek ve yönetilemeyecek kısımları olduğunu kaydeden Gürses, başka ülkelerden 4 buçuk milyon turistin pazarlama ve teşviklerle Türkiye’ye kaydırılabileceğine işaret etti:
“Fakat bu çok uzun zaman alır. Meyve-sebze ihracatında ise orta vadede başka pazarlar bulunabilir. Dolayısıyla ekonomi yönetimi iyi yönetirse, teğet geçecek kısımlar var. Türkiye bundan bir hasar görecek ama hasarın miktarını öngörmek şu an için zor. çünkü hangi sektörlere nasıl bir etki yapacağını henüz bilmiyoruz. Ambargonun zincirleme etkisi olacaktır. Rusya'nın AB'den gıda-tarım ürünü almaması Avrupa'yı öldürmedi., Avrupa başka bir yere sattı. Dolayısıyla biraz zaman geçtikten sonra tabii ki bu zarar telafi edilebilir. Doğru kararlar, önlemler ve teşviklerle belki hükümet bunu atlatabilir.”
‘TÜRKİYE AB PAZARINDA DA ZORLANACAK'
Gürses, Türkiye’nin ekonomik olarak yapısal sorunları olduğuna dikkat çekti:
“Son 5-6 yıl içerisinde çok yapısal sorunlar önemsenmedi. Türkiye'nin bir rekabetçilik sorunu var ve önümüzdeki dönemde de bu devam edecek. Bu noktada Türkiye, hasarını telafi etmek için Avrupa'ya yönelecektir. Ancak Avrupa'nın da ekonomik sorunları olduğunu hesaba katarsak, Türkiye AB pazarında da zorlanacaktır. Yani AB, birincil bir telafi merkezi olmayabilir."