Musul’a Türkiye’nin gönderdiği askerlere Irak yönetiminden gelen tepkilerle ilgili konuşan Bilgiç, “Türkiye DEAŞ’la mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçası. Biz DEAŞ’ı ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyoruz. Irak’ın topraklarının bir kısmı DEAŞ’ın işgali ve kontrolü altında. Biz Irak’ın DEAŞ’la mücadelesinde Irak makamlarına her türlü katkı vermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede DEAŞ’la mücadelede hem Kuzey Irak’taki Peşmerge unsurlarına hem de Musul ulusal muhafızlarına eğitim ve malzeme desteği veriyoruz. Bu gizli değil, daha önce de dile getirdik” dedi.
‘IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYUYORUZ’
“Bugüne kadar 2 bin 441 personel burada eğitilmişti. Bu tabii Irak hükümeti ve uluslararası koalisyonun bilgisi dahilinde yapılan faaliyetlerdi. Geçtiğimiz günlerde Başika’daki bu eğitim kampının güvenliğinin sağlanmasına yönelik bazı tedbirler aldık. Burası DEAŞ çatışma sınırına çok yakın bir bölgede. Türkiye olarak orada yeni olmadığımızı söylemem lazım, 27 Eylül 2014 tarihinden beri bunlar devam ediyor ve Başika kampıyla ilgili Mart 2015 tarihinden itibaren Türkiye eğitimlerini veriyor. Dün hükümet sözcümüz de söyledi, Irak hükümetinin hassasiyetini anlıyoruz, bunlara saygı duyuyoruz. Fakat bu intikal biraz abartılı şekilde basına yansıdı. Türkiye olarak bizim kararımız bundan sonra da Irak’ın DEAŞ’la mücadelesine mümkün mertebe katkı sağlamak. Bu çerçevede Irak hükümetinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğumuzu belirtmem lazım.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi’yle dün akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydeden Bilgiç, “Sayın Bakanımız Irak’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılı olduğumuzu yineledi. Faaliyetlerimizin Irak’ın DEAŞ ile mücadelesine katkıda bulunma hedefi güttüğünü söyledi. Irak makamlarının hassasiyeti çerçevesinde zaten intikallerin durdurulmuş olduğunu yineledi. DEAŞ’la mücadeleye devam edeceğimizi ifade etti” diye konuştu.
‘TÜRKİYE ÇALIŞMALARINI IRAK’LA KOORDİNELİ ŞEKİLDE DEVAM ETTİRECEK’
Irak’ta 20 ülkeden 5 bine yakın yabancı askeri danışman olduğunu belirten Bilgiç, “Türkiye de Irak makamlarıyla koordineli bir şekilde çalışmalarını bundan sonra da devam ettirecek” diye konuştu.
Bilgiç, Türkiye’nin Musul’a gönderdiği asker sayısının sorulması üzerine “Bu konu operasyonel bir konu, bende herhangi bir bilgi yok, o yüzden size bir rakam veremeyeceğim. Yalnız intikallerin durdurulduğunu söyleyebilirim” dedi.
Türkiye’nin Musul’a göndereceği asker sayısı konusunda Irak hükümetini bilgilendirip bilgilendirmediğinin sorulması üzerine “Baştan beri bunu Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) makamlarıyla koordineli bir şekilde yürüttüğümüzü söyledim. Genel anlamıyla bunun koordineli bir şekilde yürütüldüğünü söylemem gerekir. Tabiatıyla bundan sonra da Irak ve IKBY makamlarıyla koordineli bir şekilde DEAŞ’a karşı verdiğimiz mücadeleyi beraber yürüteceğiz” diye konuştu.
‘ASKER SAYISI ABARTILDI, HASSASİYET YARATMALARI NORMAL’
Bilgiç, Türkiye’nin Irak’ta Sünniler’in lehinde mezhepçi bir politika izlediği suçlamalarına da yanıt vererek “Bizim istediğimiz aslında özellikle bölge ülkelerinde mezhepçi yaklaşımların terk edilmesi. Çünkü mezhepçi yaklaşımlar maalesef DEAŞ gibi terör örgütlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Mümkün mertebe kapsayıcı yaklaşımlar DEAŞ’la mücadelede hem Irak hükümetinin hem de bölge ülkelerinin elini güçlendirir diye düşünüyorum” dedi.
ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk’un “Türk askerleri Irak’tan çekilecek” şeklinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım konusunda ise Bilgiç, “McGurk anladığım kadarıyla Türk askerlerinin geri çekildiğiyle ilgili yorumlarda bulundu. Biz intikali durdurduk, bunu teyit edebilirim size. Şu anda bir geri çekilme yok, ama intikal durdu” diye konuştu.
‘TÜRK UÇAKLARININ SURİYE’DE UÇUŞLARININ DURDURULDUĞUNUN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM’
Bilgiç, Rus uçağının düşürülmesinin ardından 24 Kasım’dan bu yana Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’ yönelik hava saldırıları için uçuşlarını durdurduğu haberlerinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine “Bu konuya ilişkin bir malumatım yok. Doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Bilgiç, “Bugün itibariyle Rus uçakları tarafından yeniden bir sınır ihlali yapıldığıyla ilgili bir bilgi var mı sizde?” sorusuna da “Bu da çok operasyonel ve teknik bir konu, şu aşamada bende bir bilgi yok” yanıtını verdi.
'ÜÇÜNCÜ ÜLKE ASKERİ MEVCUDİYETTE BULUNAMAZ'
Bilgiç, “Rusya’yla ilgili alınacak tedbirler arasında Boğazlar’ın kapatılması var mı?” sorusuna “Dün hükümet sözcümüz bu konuya ilişkin olarak soruya yanıt verdi. Bu konunun Bakanlar Kurulu’nda tartışıldığını biliyoruz. Hükümet sözcümüz alınacak tedbirler bu aşama bizde kalsın dedi. Benim de bu konuda bir malumatım yok” yanıtını verdi.
“Rusya’nın, BM Güvenlik Konseyi gündemine uçak krizini ve Türkiye’nin Musul’a asker göndermesini getireceği söyleniyor, bu konuda bir karar çıkmasını bekler misiniz?” sorusunu ise Bilgiç “BM Güvenlik Konseyi üyelerinin böyle toplantılar önerme hakları vardır, bu konuyu biz de takip edeceğiz” diyerek cevapladı.
Bilgiç, Rusya’nın Suriye açıklarına gönderdiği söylenen denizaltıyla ilgili bir bilgisinin bulunmadığını belirtti.
İran ile Türkiye arasında yakın zamanda diplomatik bir ziyaret olup olmayacağı sorusu üzerine ise Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu’nun yakın zamanda İran’a bir ziyaret öngörmediğini ancak uluslararası toplantılarda iki bakanın bir araya gelmesinin mümkün olduğunu, ancak buna yönelik bir çalışmalarının bulunmadığını belirtti.