Yaşanan son gelişmeler ışığında Rusya'dan gelecek hamleler hakkında fikir yürüten Robert Farley'in öngördüğü hamlelerden 4'ü çok önceden sahada aktif olarak uygulanmaya başlamıştı.
ABD'li analist, 'Moskova'nın atmasını beklediği' 5 büyük adımı şöyle sıraladı:
1. SU-25 SAVAŞ UÇAKLARININ SURİYE'YE İNTİKALİ
Su-24 uçağının Türkiye sınırına yakın bir noktada düşürülmesi, eskortsuz saldırı uçağının modern savaş jetleri karşısındaki zayıflığını gösterdi.
#SYRIA #FOOTAGE Combat sorties of Su-34 aircraft equipped with "air-to-air" missiles https://t.co/Ut7YqDAlX9 pic.twitter.com/rL4aNrD25k
— Минобороны России (@mod_russia) 30 Kasım 2015
Suriye'deki Rus hava filosunu korumanın en iyi yolu, sahada hemen etkisini gösterecek Su-25 (NATO'daki adıyla 'Frogfoot') gibi güçlü ve ağır saldırı uçaklarını devreye sokmak.
#SYRIA Near #Zaytan (#Idlib),Su25's performed strike on Jabhat al-Nusra militants destroying 1 tank, 2 armored vehicles, 3 cars with mortars
— Минобороны России (@mod_russia) 26 Kasım 2015
Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarını artıracağına yönelik işaretler bulunurken, Frogfoot gibi saldırı uçağının yakında teröristlerin kontrolündeki bölgeler üzerinde görüleceğinden emin olabiliriz.
Fakat Rusya, şimdiye kadar 12 Su-25 uçağını Suriye'ye göndermişti. Bunun yanında çok sayıda Su-30 ve Su-34 uçakları da bölgede kullanılmaya başlanmıştı.
S-400 karadan havaya füze savunma sistemi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve yönetimi için Batı'nın uçuşa kapalı bölge girişimi ya da Esad karşıtı hava operasyonları karşısında bir sigorta görevi görüyor.
#SYRIA #FOOTAGE S-400 AA missile system deployed at #Hmeymim airbase https://t.co/CAeRBRl4JJ pic.twitter.com/zjOBLVdXAP
— Минобороны России (@mod_russia) 26 Kasım 2015
Rusya'nın Suriye'deki operasyonları koordine ettiği Hmeymim hava üssüne konuşlandırılan S-400 hava ve füze savunma sistemi, 5. nesil savaş uçakları da dahil olmak üzere her türlü modern hava silahlarını, balistik ve kruz füzelerini 400 kilometre menzil içinde vurma kapasitesine sahip.
#SYRIA S-400 AA missile system delivered, deployed and put on air defence combat duty at #Hmeymim airbase pic.twitter.com/JXZ3hky5Wm
— Минобороны России (@mod_russia) 26 Kasım 2015
Halbuki Rusya, Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesinin ardından Suriye'ye S-400 sistemlerini konuşlandırmıştı.
3. DİPLOMASİ
Rusya'nın Esad'ı kurtarmak için kullanabileceği en önemli silah diplomasi. Ancak Moskova yönetimi, bu silahı Suriye krizinin en başından bu yana kullanıyor. Bunun son örneği, Belgrad'daki AGİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda kabul edilen, Rusya'nın inisiyatifiyle hazırlanmış olan terörle mücadele deklarasyonu oldu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başta IŞİD olmak üzere terörle mücadele alanında geniş katılımlı uluslararası koalisyon kurma çağrısı yapmıştı. Rus lider, eylüldeki BM Genel Kurulu toplantısında yasal çerçeveye oturtulmuş küresel terörle mücadele çabalarına gereksinim olduğunu vurgulamıştı.
4. İSTİHBARAT, GÖZETLEME VE KEŞİF
ABD için çeşitli istihbarat, gözetleme ve keşif araçları kullanmak olağan bir durum olsa da, Rusya bu alanda çok geniş bir yelpazeye sahip değil. Ruslar, keşif uçakları ve İHA'ların yanı sıra teröristler arasındaki iletişimi analiz eden elektronik harp cihazları kullanıyor.
5. RUSYA ÖZEL KUVVETLERİ
Afganistan'daki ABD ve Libya'daki NATO operasyonlarının ilk haftalarında hava saldırıları direnişi zayıflatmış ve bölmüştü. Sonuç olarak, kapsamlı kara saldırılarıyla ülkede kontrolün ele geçirilmesinin önünü açmıştı.
Rusya, Suriye'ye Özel Kuvvetler'e bağlı birlikleri gönderebilir ve 2-3 ay sonra uluslararası toplum, Rus ordusunun IŞİD'i yenmek için sarf ettiği başarılı çabaları kutluyor olabilir. Esad yönetimi ise ülkenin batısındaki isyancı güçlerin yok edilmesini alkışlıyor olabilir.