Rossiya 24'e konuşan Gruşko, Rusya-NATO Konseyi'nin toplanmasıyla ilgili inisiyatif hakkında, "Moskova, siyasi düzeyde diyalog da dahil olmak üzere her türlü inisiyatife açık.
Ancak Rusya-NATO Konseyi'nin yakın gelecekte toplanmasını beklemiyorum. NATO'nun kısa vadede bu konuda somut adım atacağını sanmıyorum " ifadelerini kullandı.
'NATO'NUN, TÜRKİYE'Yİ KINAMAYACAĞINDAN EMİNİM'
Türkiye ile Rusya arasında krize yol açan uçak olayını değerlendiren Rus yetkili, "En önemlisi, Rus Su-24 uçağı düşürüldükten sonra NATO, Türkiye'nin 'akıldan yoksun' faaliyetlerinin İttifak'a üye tüm ülkeler için de sonuçları olacağının işaretini aldı" dedi.
Gruşko, NATO'nun Türkiye'yi IŞİD ile işbirliği konusunda kamuoyu önünde kınamayacağından emin olduğunu söyledi.
Gruşko, "Eminim ki, İttifak, IŞİD ile yaptığı işbirliği için Türkiye'yi kınama yolunu seçmeyecek. Bu konunun örneklerini daha önce de gördük. NATO için siyasi hedefler belirleyici rol oynuyor ve İttifak, ne olursa olsun, sorumluluğu başkalarına yüklüyor" değerlendirmesini yaptı.
Rus diplomat, NATO'nun Türkiye'nin savunma gücünü artırmasının nedenlerini anlayamadıklarını söyledi.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'nin savunma kapasitesinin artırılmasıyla ilgili birtakım önlemlerin açıklandığını söyleyen Gruşko, "Basında çıkan haberlerde, bu önlemler kapsamında İncirlik üssünde ilave uçakların konuşlandırılacağı, Doğu Akdeniz'deki filo grubunun güçlendirileceği ve Suriye merkezli balistik füze tehdidine karşı savunma misyonunun yeniden devreye sokulacağı belirtiliyor. Patriot'ların Türkiye'ye dönebileceği ifade ediliyor" dedi.
Rus yetkili, bu tedbirler karşısında akıllarında bazı soru işaretleri doğduğunu kaydetti: "Eğer bu IŞİD ile mücadele içinse, IŞİD ile mücadele hedefine uymak zorunda olan genel hedefler içinse, bu ayrı bir konu. Fakat eğer bu önlemler sadece Türkiye'yi koruma hedefleriyle bağlantılıysa, şöyle bir soru ortaya çıkıyor: NATO, Türkiye'yi kimden koruyacak?"
Karadağ'ın NATO'ya üyeliğinin jeopolitik bir karar olduğunu belirten Gruşko, bu durumun Balkanlar'daki durumu zorlaştıracağını ve Karadağ'da istikrarsızlığa neden olacağını kaydetti.
Rus yetkili, üyelik kararının alınması için referandum düzenlenmemesini ise, "NATO'nun kararının bölgesel güvenlik konularına dayanmadığı görülüyor" şeklinde yorumladı.
Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi, İttifak'ın genişleme politikasının Avrupa'nın güvenliği için ciddi sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Rus yetkili, "Karadağ'ın üyeliği, gerek siyasi gerekse de askeri anlamda önemsiz gibi gözükse de, aslında bu üyeliğin Avrupa'nın güvenliği açısından ciddi sonuçları olacak. Çünkü NATO, uzun yıllardır uyguladığı politikayı teyit etmiş oldu" dedi.
Aleksandr Gruşko, Afganistan'da Rusya ile NATO arasında çatışma yaşanması konusunda bir risk görmediğini ifade etti.
Gruşko, "Afganistan meselesi, her zaman ortak gündem maddesi oldu. Bu mesele, bizleri birleştiren bir konuydu. Bu nedenle Afganistan'da Rusya ile NATO arasında çatışma çıkmasına ilişkin bir risk görmüyorum" dedi.