Metin Türkyılmaz, ambargo kararının özellikle hasatı bitmiş, ihracatı yapılmış bazı ürünler açısından, Türkiye piyasasını çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Türkyılmaz, kararın turunçgiller ve domates gibi ürünlerin ihracatında olumsuz etki yapacağının çizdi:
“Örneğin armut, çilek, üzüm gibi ürünler Türkiye piyasasını çok fazla etkilemeyecek. Ekonomiyi etkileyebilecek ürünler portakal ve domates. Zaten miktar ve değer açısından da önümüzdeki dönemde turunçgiller ve bazı sera ürünleri ihracatta önem taşıyor.”
‘RUSYA'NIN BAZI ÜRÜNLERDE ALTERNATİFİ YOK’
Türkyılmaz, Rusya'nın maliyet açısından kendisine yük getirecek bazı ürünlere ise ithalat yasağı getirmediğine dikkat çekti:
“Rusya, fındık ve limon gibi, bazı ürünlerin ithalatına ambargo kararı almadı. Zaten Rusya'nın bu ürünlerin ithal edilmesi anlamında alternatifi yok. Maliyet açısından Arjantin'den, Brezilya'dan limon getirmesi mümkün görünmüyor.”
‘TÜRKİYE, İTHALATINI BAŞKA ÜLKELERE YÖNELTEBİLİR’
Türkiye'nin de Rusya'dan önemli tarım ürünleri ithalatı olduğunu hatırlatan Türkyılmaz, rakamlarla örnekler verdi. Türkyılmaz'a göre, Türkiye bu ürünlerinin ithalatını Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere kaydırabilir:
“Türkiye'nin Rusya'dan önemli bir de tarım ürünleri ithalatı var. Geçtiğimiz yıl 1 milyar 200 milyon dolarlık bir ihracata karşılık, 2.8 milyar dolarlık bir ithalat yapılmış. Özellikle Rusya'dan buğday, ayçiçeği ve ayçiçeği yağında önemli bir ithalat yapılıyor. Örneğin Türkiye'nin buğday ithalatını Ukrayna'ya kaydırması mümkün. Ayçiçeği ithalatını da yine Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerden yapabilir.”
‘AMBARGO KARARI KRİZ ÇIKARMAZ, SEKTÖREL ETKİLERİ OLUR’
Türkyılmaz, Rusya'nın aldığı ambargo kararının her iki ülkede de sektörel bazda etkileri olacağına dikkat çekti. "Ülke çapında büyük bir ekonomik krize yol açmaz” diyen Türkyılmaz şöyle devam etti:
“Bunlar her iki ülkeyi etkileyecek kararlar olsa da ülke ekonomisi çapında büyük etki yaratmaz. Örneğin ihracatta büyük payı olan portakal, mandalina, domates üreticisini etkiler. Ancak bunun etkileri hükümetin alacağı çeşitli önlemlerle, örneğin üreticiye destek sağlanarak, atlatılabilir. Ülke çapında büyük bir ekonomik krize yol açmaz.”
‘HÜKÜMET, ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİ’
Türkyılmaz, ambargonun etkisinin hükümetin üreticiyi desteklemesiyle ve alternatif pazarlara yönelmeyle giderilebileceğini söyledi:
“Türkiye'nin Rusya'ya 3.1 milyar dolar civarında bir ihracatı var. Bu oranın toplam ihracattaki payı, yüzde 3 bile değil. Bunun sıfırlanması Türk ekonomisine çok büyük bir zarar getirmez. Ancak sektörel bazda, üretici açısından belli bir sıkıntı yaratır. Ama bu Türkiye açısından aşılamayacak bir sorun değil. Bunlar Türkiye üreticiyi destekler, finansman olanağı sağlar, ürününü bir şekilde değerlendirse iç ya da dış piyasada, orta ve uzun sürede kesinlikle çözülebilecek sorunlardır.
‘RUSYA VE TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK BİRBİRİNE MUHTAÇ ÜLKELER’
"İki ülke arasında yaşanan sorunlar aşılacakmış gibi görünüyor. İki büyük ülke, diplomatik açıdan da sorunlarını halledebilecek tecrübeye sahipler. İki ülkenin bu sorunları aşabilecek kapasitesi de var. Ekonomik anlamda birbirine muhtaçlar.
Örneğin Türkiye, önemli oranda enerji ithal ediyor. Rusya da özellikle tarım ürünlerinde ve sanayi ürünlerinde Türkiye'den ithalat yapmak zorunda. Çünkü kendi pazarları açısından Türkiye'den daha yakın, daha az maliyetli bir ülke bulamaz. Bunun yanı sıra Rusya'nın bazı Batılı ülkelere uyguladığı ambargo da var. Bu ambargo üzerine alternatif pazarlar da azaldı. Örneğin turunçgilleri İspanya'dan, İtalya'dan, Yunanistan'dan alamıyor. Arjantin ve Brezilya'dan getirmesi de maliyetler açısından mümkün görünmüyor.”
‘İKİ ÜLKE BİRBİRLERİ İÇİN DEĞERLİ’
Rusya ve Türkiye ekonomilerinin büyük ekonomiler olduğunun altını çizen Türkyılmaz, "İki ülkenin de ticari anlamda alternatifleri var" dedi:
"İki ülkenin birbirine zarar verici şekilde hareket etmemesi gerekiyor. Çünkü iki ülke birbiri için ekonomik ilişkiler açısından değerli. İki ülkenin aralarındaki sorunları en kısa zamanda diplomatik yollarla çözmeleri lazım. Çünkü bu durum iki toplumu da doğrudan etkiliyor, iki ülkeye de zarar veriyor."