UZMANLARA GÖRE VERİLER ÖNEMLİ
Antonov ayrıca, verilerin gazeteciler için büyük önem taşıdığını ve gazetecilerin konuyla ilgili kendi araştırmalarını yapması gerektiğini ifade etti. Bağımsız uzmanlar da Rusya’nın sunduğu verilerin IŞİD’in mali kaynaklarının anlaşılması açısından ‘önemli bir adım’ olduğunu vurguladı.
Birçok Batılı yayın kuruluşu ise, kanıtları incelemek ve sunulan ayrıntılara dair kendi araştırmalarını yapmak yerine Rusya’ya saldırarak sunulan kanıtları ‘düşmanca’ olarak nitelemekte gecikmedi.
ABD gazeteleri Washington Post ve The New York Times, konuyla ilgili olarak Rusya’yı Türkiye liderine pervasız suçlamalar yöneltmekle ve Türkiye’yle gerilimi yükseltmekle suçlayan AP ajansının makalesini kullanmakla yetindi. AP’nin makalesinde ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin “Rusya’nın bu iddialarını kesinlikle reddediyoruz” şeklindeki açıklaması da yer aldı
ABD televizyonu Bloomberg de, Rusya’nın sunduğu verilerden çok Erdoğan’ın ve Rusya Savunma Bakanlığı toplantısına katılan bir Türk yetkilinin açıklamalarına yer verdi.
Foreign Policy dergisi konuyla ilgili olarak Rusya’ya yönelik saldırıları bir adım öteye taşıdı. Dergiye konuşan Harvard Üniversitesi’nden bir uzman da “Bu açıklamalar Putin rejiminin Ukrayna ve Suriye’de Rus milliyetçiliğini canlandırdığının bir işareti” dedi.
USA Today ve Voice of America gibi ABD yayın kuruluşları, Rusya’nın sunduğu verilerden çok Türkiye hükümetini savunan ABD’li yetkililerin açıklamalarıyla ilgilendi.
İngiltere basının tutumu da ABD’dekinden farklı olmadı. Guardian’ın “Savaş Odası Toplantısıyla Rusya Türkiye’ye Karşı Düşmanlığı Artırdı’ başlıklı haberde, ‘Rusya’nın düşmanları listesinde Türkiye’nin neredeyse ABD’nin yerini almak üzere olduğu’ yönünde sarkastik bir yoruma yer verildi.
İngiltere’nin resmi yayın organı BBC de, ‘Erdoğan Rusya’nın IŞİD’le petrol ticareti iddialarını iftira olarak niteledi’ başlıklı haberinde Rusya’nın sunduğu verilere dair ayrıntılara yer vermekten kaçındı.
FINANCIAL TIMES UKRAYNALILARA SORDU
Financial Times, Rusya Savunma Bakanlığı’nın sunduğu verilerin Rus basınında, Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinden sonra artan Türkiye karşıtı propagandanın yeni bir parçası olduğunu öne sürdü. Gazeteye konuşan Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, Rus basınının Erdoğan karşıtı kampanyasının daha önce Kiev’e karşı yürüttüğü karalama kampanyasına benzediğini söyledi
FRANSA VE ALMANYA BASINI DAHA ADİL DAVRANDI
Fransa ve Almanya basını ise Rusya’nın iddialarına şüpheyle yaklaşmakla beraber IŞİD ve Türkiye arasındaki petrol akışıyla ilgili verilere daha fazla yer verdi. Alman Deutsche Welle sitesi, Rusya’nın yeni kanıtlar sunacağını ancak eldeki verilere göre IŞİD petrolünün Türkiye’ye ulaştığı konusunda şüphe olmadığını belirtti.